Slovenija
15 ogledov

Lafarge: Smo žrtev upravnih organov

(Foto: Lafarge cement) Žurnal24 main
V trboveljski cementarni se bodo pritožili: ne gre za vsebinske nepravilnosti, ampak različne interpretacije zakonodaje.

"Lafarge cement je žrtev spreminjanja interpretacij zakonodaje s strani upravnih organov in sodstva," so v današnjem odzivu na zavrnitev okoljskega dovoljenja sporočili iz trbovljske cementarne. Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso) je namreč včeraj zavrnila izdajo okoljskega dovoljenja za staro napravo Lafarge Cementa.

"Družba se z odločitvijo ne strinja, ker ni posledica vsebinskih nepravilnosti v IPPC dovoljenju Lafarge Cementa," so zapisali v izjavi za javnost in napovedali, da bodo sprožili ustrezne pravne postopke. "Odločitev Arso v praksi pomeni, da družba ne sme uporabljati alternativnih goriv. To je za korporacijo nesprejemljivo." Kot so še zapisali, cementarne v preostalih evropskih državah s pridobivanjem dovoljenj do zdaj niso imele težav.

Za pridobitev novega dovoljenja bodo sicer veljali strožji kriteriji, med drugim bo v postopek treba vključiti javnost. Ta pa je sežiganju odpadkov v Zasavju zelo nenaklonjena, saj že leta opozarja, da se pri tem v okolje spuščajo tudi snovi, ki so rakotvorne. Lafarge Cement je marca na podlagi odločbe okoljske inšpektorice sežig odpadkov v cementarni ustavil.

Komentarjev 1
  • Bizgec 13:39 12.julij 2011.

    To je pac Slovenija. Posledica zgodovine. Vse kar hocemo od tujcev je denar, potem jih bomo pa zajebavali do amena, da nas pustijo pri miru.