Slovenija
27 ogledov

Lahko bi delala, pa noče

Duša Trobec Bučan je primopredajo opravila za zaprtimi vrati, predsednik DeSUS K Žurnal24 main
Odstop. Trobec Bučanova ni prosila za službo, ampak le za nadomestilo.

Nadomestilo. Minister za pravosodje Aleš Zalar pravi, da ima za nekdanjo ministrico za lokalno samoupravo Dušo Trobec Bučan prosto delovno mesto in da ji zato ne pripada funkcionarsko nadomestilo. Ona pa, da se na ministrstvo ne more vrniti, saj bi bil potreben javni razpis, in da “že išče svojemu znanju in izkušnjam ustrezno službo”.

Mesto sekretarke
Ponudba. Na ministrstvu za pravosodje bi se lahko Duša Trobec Bučan zaposlila na istem direktoratu, na katerem je bila zaposlena pred imenovanjem za državno sekretarko, in na delovnem mestu, ki ustreza njeni strokovni izobrazbi.

Niso želeli sporazuma
Trobec Bučanova pravi, da ministrstvo za pravosodje ob njenem imenovanju za državno sekretarko ni želelo skleniti sporazuma, ki bi omogočal tako vrnitev. Dodaja, da tako ni zakonitih pogojev, da bi zaprosila za zaposlitev na ministrstvu za pravosodje brez javnega razpisa. Kot pojasnjuje, se mora javni uslužbenec s svojim predstojnikom vnaprej dogovoriti o mirovanju pravic in obveznosti iz delovnega razmerja, nato pa v času mirovanja teh pravic skleniti delovno razmerje z drugim delodajalcem.

Zalar je prepričan, da to ne drži in da bi morala le zaprositi za drugo delovno mesto. “Ves čas je v delovnem razmerju z istim delodajalcem, to je država,” pojasnjuje in dodaja, da zakonodaja določa, da je država bivšemu ministru dolžna ponuditi delovno mesto, ki ga je imel, oziroma drugo delovno mesto, ki ustreza njegovi strokovni izobrazbi kjerkoli v državni upravi, vendar mora nekdanji minister za to zaprositi. “Vedno je na potezi bivši minister,” poudarja Zalar. Šele če država nima na voljo ne nekdanjega delovnega mesta ne drugega ustreznega, pride v poštev prejem nadomestila, še dodaja Zalar.

Kontič: To je neokusno
Bojan Kontič (SD), predsednik mandatno-volilne komisije državnega zbora, ki je sicer že podpisal odločbo, po kateri ji eno leto pripada nadomestilo ministrske plače, pa meni, da je neokusno delati tri mesece in nato eno leto prejemati nadomestilo. “Če bi delal po lastni presoji, te odločbe ne bi podpisal,” pravi Kontič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.