Slovenija
88 ogledov

Lahko bi ga zaposlila sestra

Slovenija 12.11.2013 Dari Juzna, sodisce, sojenje, Okrozno sodisce v Ljubljani; Saša Despot
Dari Južna. Obsojeni dolenjski bogataš bi lahko delal pri sestri, ki vodi območni Rdeči križ.

Alternativna kazen. Center za socialno delo (CSD) Metlika mora po naših informacijah Dariju Južni čimprej določiti nove naloge ali priskrbeti novo službo, kjer bo opravil družbenokoristno delo. Socialni inšpektor je namreč ocenil, da ni primerno, da bi Južna, eden od najbogatejših Slovencev, kazen zaradi pranja denarja služil z zbiranjem donatorskih 
sredstev.

Zbiranja je konec

Z zbiranjem donacij je Južna nameraval odslužiti leto in devet mesecev zaporne kazni, na kolikor ga je ljubljansko sodišče lani obsodilo zaradi oškodovanja cestnega in gradbenega podjetja CGP za skoraj pet milijonov evrov. Socialna inšpekcija pa je vodstvu CSD svetovala, naj Južna opravlja druga dela. Naši viri opozarjajo, da naj bi Južno zdaj nameravala zaposliti kar njegova sestra, ki vodi območni Rdeči križ v Metliki, kar pa sama zanika. "Nikakor ne. Tega niti nihče predlagal ni. Ne jaz ne kdorkoli drug s CSD," poudarja Zalka Klemenčič, ki naj bi sicer bratovo družbenokoristno delo nadzorovala kot njegova mentorica, kar sama prav tako zanika.

Varovali so njegove otroke

CSD je sicer Južni sprva delo z zbiranjem donacij priskrbel na ljubljanski Osnovni šoli Nove Fužine in v združenju Sezam, ki med drugim skrbi za varstvo otrok. V Sezamu pa ne želijo podrobno pojasniti, kdo točno in zakaj je predlagal, da bi Južna zanje lahko zbiral donacije in tako odslužil kazen – torej ali se je zato ponudil sam ali so ga v Sezamu prosili. Južna namreč delo združenja pozna že vsaj 15 let, saj so tam tedaj varovali njegove otroke, česar v Sezamu ne skrivajo.

Zakaj se Južna vozi iz Metlike?

Racionalno. "CSD poišče izvajalsko organizacijo, ki je blizu delovnemu mestu obsojenega.Pri tem mora CSD upoštevati čim racionalnejšo rešitev, da nastane čim manj stroškov. Ni racionalno nekoga z Jesenic pošiljati na družbenokoristno delo v Celje," poudarjajo v Sezamu. Pri tem pa niso pojasnili, zakaj so potem Južni, ki je iz Metlike, priskrbeli delo v Ljubljani.

Komentarjev 3
  • maresem 19:47 02.februar 2014.

    Kaže, da je ta humanitarni duh že prirojen v družini.

  • maresem 19:46 02.februar 2014.

    Ja... kaj pa če bi bil za ministranta v kaki farni cerkvi... ali pa za mežnarja?! Za take je Dob in to 10+ let.

  • gornik 17:35 02.februar 2014.

    V arestu bi lahko bil na Dobu ,pa še drva bi lahko okoličanom žagal, od časa do časa bi ga gdo še v tazadnjo sunil.