Slovenija
24 ogledov

Lahko bi predlagali tudi dvig plač

slovenija 20.05.13, Gregor Virant, Branimir Strukelj, Podpis dogovora med vlado Anže Petkovšek
Vztrajajo, da na znižanje plač in zmanjševanje števila zaposlenih ne bodo pristali.

Minister za finance Uroš Čufer je po obravnavi predloga nacionalnega reformnega programa (NRP) 2014-2015 pojasnil, da gre za nadaljevanje lani sprejetega programa. Tako je napovedano petodstotno zmanjšanje mase plač v javnem sektorju še naprej predmet pogajanj. 

Zavrnil je očitke, da le izpolnjujejo navodila Bruslja. Po njegovih besedah pripravljajo ekonomsko politiko, ki je "najboljša za dolgoročno vzdržnost ekonomske rasti in blaginje v Sloveniji". 

Na razpolago tudi stavka

"Vztrajanje vlade pri dodatnem znižanju plač bo prineslo konflikt," je na kongresu sindikatov javnega sektorja dejal vodja konfederacije Branimir Štrukelj. "Te pike ne želimo več spreminjati v vejico." Prav tako se niso pripravljeni pogovarjati o zmanjševanju števila zaposlenih, razen dogovorjenega odpuščanja z nenadomeščanjem do enega odstotka na letni ravni. 

Pogajati so se pripravljeni le o podaljšanju varčevalnih ukrepov, o katerih so se z vlado dogovorili lani in so veljavni do konca leta. "Tudi to pa ne pomeni, da pristajamo na podaljšanje," je pojasnil Štrukelj. Če se bo uresničila napoved, da je Slovenija na začetku obrata gospodarskega cikla, bi lahko predlagali tudi dvig plač.

Po Štrukljevih besedah so bili doslej vedno pripravljeni na kompromise, a ti so tokrat možni zgolj pod temi pogoji. "Kar vlada zagovarja zdaj, ni sprejemljivo in če bo pri tem vztrajala, bo prišlo do konflikta," je dejal. Odločitev o tem bo padla na pogajanjih, ko bo tudi jasno, kaj si vlada v resnici želi storiti. "Na razpolago imamo različna orodja, na koncu so stavke in demonstracije. Naša stališča bomo branili z vsemi legalnimi in legitimnimi sredstvi, odločitev pa bo padla na pogajanjih," je še dejal Štrukelj.

Reforme bi morale biti bolj odločne

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije nasprotujejo varčevanju na račun upokojencev in drugih skupin, saj se bo zaradi tega potrošnja zmanjšala in ne povečala, je dejal izvršni sekretar zveze Andrej Zorko. Prepričani so, da nadaljevanje varčevalne politike ne pomeni novih delovnih mest in investicij.

Da bi morale biti reforme na področju trga dela in privatizacije bolj odločne, menijo tudi v Gospodarski zbornici Slovenije. Med ključnimi vprašanji izpostavljajo obdavčitev dela. Zavzemajo se za uvedbo socialne kapice, meja pa naj bi bila med 38.000 in 40.000 evri.

"Reformni naboj koalicije je popustil"

Minister Gregor Virant, ki se je kongresa udeležil kot gost, znova miri, da gre le za pogajalsko izhodišče. Ob tem je pojasnil, da mora upoštevati ekonomsko in javnofinančno realnost. "Slovenija se sicer počasi res začenja pobirati iz krize, je dejal, a ima velike strukturne težave," je poudaril. Strinjal se je s tistimi, ki menijo, da v NRP o reformah praktično ni govora, čeprav so nujne. Meni, da je "reformni naboj koalicije popustil". DL se po njegovih besedah zavzema za več reform, toda "nekateri koalicijski partnerju tukaj delujejo konzervativno in ne bi spreminjali ničesar"

Komentarjev 12
  • irenajakob 09:11 09.april 2014.

    Ne, ne mislimo, tudi jaz imam daleč od tega pa so mi znižal plačo, zato vi ne bluzite s temi že preživetimi forami.

  • MSpro 22:55 08.april 2014.

    Le redkim uspe priti do 13. levela v 24 urah. Lahko tebi? Pojdite skakat na: s1.skijumpmania.com/r54836 (kopiraj v brskalnik)

  • marko 21:32 08.april 2014.

    50% zmanjšat zaposlene v JS to je rešitev za SLO.