Slovenija
3012 ogledov

"Lahko je legalno, a ni sprejemljivo"

Urška Klakočar Zupančič na Dunaju Parlamentsdirektion Johannes Zinner
Po tem,  ko je predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič pojasnila okoliščine svojega obiska na Dunaju, kamor je letela z vladnim falconom, se vrstijo burni odzivi in odpirajo nova vprašanja.

Predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič se je 1. 1. 2023 udeležila tradicionalnega novoletnega koncerta Dunajskih filharmonikov, kamor jo je v sklopu bilateralnega obiska povabil predsednik avstrijskega parlamenta Wolfgang Sobotka. 

Klakočar Zupančič je včeraj poudarila, da ni šlo za obisk koncerta, pač pa državni bilateralni obisk, kar pomeni, da je bilo njeno potovanju v skladu z zakoni. 

Predsednica je poudarila, da je na Dunaju opravila tudi zelo uspešne bilateralne pogovore, ki so trajali štiri ure, vmes pa je bila na novoletnem tradicionalnem koncertu. Postavljajo se vprašanja, ali to, glede na časovnico in čas trajanja koncerta, res drži. 

 | Avtor:

Veliko vprašanj se, predvsem zato, ker je vlada Roberta Goloba kot eno ključnih prioritet postavila zmanjšanje ogljičnega odtisa, nanaša na ekološki vidik te poti. "Živimo v 21. stoletju, imamo energetsko krizo in podnebne spremembe so tu. In ljudje so veliko bolj občutljivi na to, kako se politiki obnašajo. In še posebej ta vlada, ki je okolje postavila na prvo mesto. Lahko je legalno, a ni sprejemljivo," je v sinočnji oddaji na POp Tv dejala okoljevarstvenica Lučka Kajfež Bogataj.

Klakočar Zupančič je poudarila tudi, da je pot na Dunaj racionalnejša z letalom v primerjavi z avtom, saj bi v tem primeru zaradi delegacije, ki je potovala z njo, moralo več avtomobilov. Po neuradnih izračunih naj bi avto na razdalji 380 kilometrov, kolikor znaša pot med Ljubljano in Dunajem, pridelal okoli 41 kilogramov ogljikovega dioksida, potnik na običajnem potniškem letalu pa naj bi v uri leta ustvaril za okoli 150 kilogramov ogljikovega dioksida.

Od leta 2013 lahko falcon za izvajanje protokolarnih prevozov za uradne in delovne obiske v tujini uporabljali predsednik republike, predsednik državnega zbora, predsednik vlade, predsednik državnega sveta, predsednik ustavnega sodišča, predsednik vrhovnega sodišča, varuh človekovih pravic in člani vlade.

 "Vse je bilo zakonito. Pot je bila opravljena z državnim letalom falcon kot večkrat prej in se to popolnoma nič ne razlikuje od načina potovanja mojih predhodnikov in članov vlade," je včeraj dejala predsednica državnega zbora. 

Eden najkrajših poletov v zadnjih treh letih

Glede na podatke ministrstva za obrambo, ki upravlja s falconom, so v lanskem letu delegacije najpogosteje letele v Bruselj in Strasbourg in nekatera druga evropska mesta. Najkrajša poleta sta trajala zgolj 30 in 35 minut, a je šlo v tem primeru za t. i. vezni let. To pomeni, da prazno letalo odleti na drugo letališče, kjer se potem vkrcajo potniki in nadaljujejo svojo pot.

Na relaciji Ljubljana – Dunaj je falcon lani letel petkrat, povratni let je opravil tudi prejšnji predsednik DZ Igor Zorčič. Falcon je prazen letel tudi v Milano po okoljskega ministra Andreja Vizjaka, ki se je udeležil zasedanja pred okoljsko konferenco COP26, kar je včeraj poudarila tudi Klakočar Zupančič. 

Komentarjev 10
  • bobubob 11:28 06.januar 2023.

    Ni vsaka svinjarija kaznivo dejanje. Tako nas je poučila 'stara garda', njihovi dediči pa skrbijo, da tako tudi ostane. Sicer pa - taki dogodki so lahko presenečenje kvečjemu za turista z Marsa, ne pa za nekoga, ki živi tu. Presenečenje ...prikaži veččenje je morda lahko le zločin prejšnje vlade, ki je naredila skoraj vse, da nas psihofizično zastrupi.

  • rade1 19:01 05.januar 2023.

    Čudni so politiki , menjajo zakone in pravilnike prejšnjih vlad razen tistih kateri jim dajo privelegije. Prav tako je dober izgovor ,,pa to so delali tudi tisti prej ,, to je kot da bi te ujeli v trgovini da kradeš ...prikaži večeš , ti pa pojasniš , pa kaj tudi drugi kradejo . Mi smo volili ,,nove ,, ker smo mislili da so ,, boljši ,,

  • Naklonsky 17:57 05.januar 2023.

    Dejstvo je, da je Falcon nabavila leva vlada pod pretvezo za prevoz ranjencev! Torej je potovanje popolnoma upravičeno, nikjer ne piše da ga ne smejo uporabljati za prevoz ljudi s psihičnimi težavami! Kaj vam ni jasno?