Slovenija
22 ogledov

Lahko komentiraš, če vpišeš svoje ime

tipkovnica Reuters
Tisti Pekinžani, ki uporabljajo kitajsko različico Twitterja Weibos ali druge podobne spletne strani, ne bodo mogli več komentirati ali kritizirati oblasti, če se ne bodo registrirali s svojim pravim imenom.

Oblasti želijo s tem povečati nadzor nad uporabniki svetovnega spleta, saj jih je strah, da bi ti sprožili nemirne proteste, kot na primer lani v Egiptu in Alžiriji.

Predstavnik vlade v Pekingu je za AFP, kot poroča France24, povedal, da tisti, ki se od 16. marca ne bodo registrirali s svojim polnim imenom in priimkom, ne bodo mogli več komentirati novic ali pa objavljati svojih. A kljub temu bodo lahko še naprej prebirali objave drugih uporabnikov.

Peking je bilo prvo kitajsko mesto, v katerem so se oblasti odločile za takšen ukrep. Nato so sledila še druga večja kitajska mesta, kot na primer Šanghaj, Gvandžu in Šenzen.

Na Kitajskem svetovni splet uporablja že več kot pol milijarde prebivalcev. Kljub temu, da je vlada v želji po nadzoru vsebin in uporabnikov na spletu uvedla tako imenovani Veliki kitajski zid, pa ljudje na weibosu še vedno objavljajo korupcijske primere in škandale, v katere so vpleteni najvišji lokalni in mestni veljaki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.