Slovenija
102 ogledov

Lahko nas zatrese z magnitudo 6,8

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Danes obeležujemo 500. obletnico najhujšega potresa v Sloveniji. Leta 1511 je potres z magnitudo 6,8 stresel Idrijo. Tako močan potres bi se v Sloveniji po besedah Gosarja lahko ponovil.
Dnevno v Sloveniji zaznamo od 10 do 20 šibkih potresov. So pa tako šibki, da se ne čutijo.
Andrej Gosar

Danes obeležujemo 500. obletnico najmočnejšega potresa v Sloveniji. Potres leta 1511 v Idriji je po besedah Andreja Gosarja iz Urada za seizmologijo še vedno predmet preučevanja tako seizmologov kot zgodovinarjev, ki preučujejo zgodovinske vire. "Še vedno ne vemo, kaj se je v resnici zgodilo. Bilo je prizadeto tako veliko območje v Furlaniji v Sloveniji, da je težko ugotoviti, kje natančno se je potres zgodil. Zavedati se moramo tudi, da je bila Slovenija v tistem času redko poseljena, zato tudi žrtev ni bilo veliko."

Potrese nad magnitudo 5,5 zaznajo naprave po celotni zemeljski obli.

Zanimive naj bi bile tudi razlike v številu žrtev. Kot je povedal Gosar, je bilo žrtev več v Furlaniji, saj so imeli tam že več zidanih stavb. "V Idriji sta bili le dve zidani stavbi, cerkev in hiša inšpektorja. Vsi rudarji so namreč živeli v lesenih stavbah, zato so bile tam posledice veliko manjše."

Lahko se ponovi 6,8
Ocene potresne nevarnosti, ki so izdelane po veljavnih metodologijah, kažejo, da je bil najmočnejši potres v zgodovini, ki ga poznamo, pred 500 leti v Idriji z magnitudo 6,8. "Tako močan potres bi se v Sloveniji še lahko ponovil. Vendar govorimo o zelo dolgih povratnih dobah in ni verjetno, da se zgodi takšen potres vsakih sto let. Čeprav nekateri mislijo, da se potresi  vračajo na sto let."

Leta 1755 je cunami močno prizadel Lisbono. Ampak to je bil potres v Atlantskem oceanu.
Andrej Gosar

Cunamija ne bo
V Sredozemlju tudi ni znanih cunamijev iz zgodovine, ki bi jih povzročali potresi. "Tudi če bi nastali, bi bili zanemarljive velikosti. Je pa izbruh vulkana na Santoriniju povzročil cunami, zaradi katerega se domneva, da je uničil minojsko civilizacijo na Kreti."

 

Prav tako močen potres ne bi imel večjega vpliva na reke, saj niso znani potresi, ki bi povzročal površinske pretrge. "Če bi že prišlo do površinskega pretrga, bi bil ta zelo majhen, tako da na površino to ne bi imelo vpliva," pove Gosar.

Znano je, da se je gora Dubrač na avstrijskem Koroškem ob potresu leta 1348 podrla. Nastal je ogromen podor, ki je zasul vso vas.

Se pa lahko ob močnih potresih zgodijo tudi veliki podori in zemeljski plazovi. "Ob potresu leta 1511 je po vsej verjetnosti prišlo do podora in posledično do zasutja reke Idrijice, za katero je nastalo jezero, ki je potopilo večji del današnje Idrije."

Podore sta povzročila tudi potres v Posočju leta 1998 in leta 2004, ko je bil edina smrtna žrtev potresa zaradi padanja kamenja planinec v gorah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.