Slovenija
36 ogledov

"Lahko se ponovi Ambrus"

Žurnal24 main
Nasilje. Na Ruperč vrhu se je zgodil incident med Romi in policijo. Policisti očitke o nasilništvu zanikajo.

“Policisti so vse bolj grobi do Romov in se vse bolj izživljajo nad njimi. To se je pokazalo tudi na predbožični večer, ko sem se nekaj po 22. uri vrnil domov. Opazil sem številne policijske avtomobile, po moji oceni je bilo od 20 do 30 policistov, ki so naredili krog okoli mene, kot da sem na poti iz Kočevja koga povozil ali celo ubil,” je Bogdan Miklič, predsednik romskega društva Cigani nekoč – Romi danes, opisal sporni dogodek.

Zahteva Romov

Komandir naj odstopi. O dogodku, v katerem naj bi policisti po mnenju Romov prekoračili pooblastila in bili naslini, bo Bogdan Miklič seznanil ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal. “Še danes bomo začeli zbirati podpise v obeh romskih naseljih, Ruperč vrhu in Žabjaku. S peticijo pozivamo komandirja Policijske postaje Novo mesto Janeza Obrana, naj odstopi.”

“Prišli so le zato, ker pred enim letom nisem plačal kazni zaradi prehitre vožnje. Toda naj povem, da so še pred tem Romi, moji sosedje, streljali iz pravega orožja, kar so policisti videli, pa nihče ni ukrepal,” je Miklič komentiral prihod policistov in dodal, da so bili policisti strogi, da so uporabili solzivec in z njim škropili vsepovprek. “Niso bili previdni niti pri otrocih, ki so jih ženske držale v naročju.”

Na policiji očitke zavračajo
Na Policijski upravi (PU) Novo mesto pojasnjujejo, da Miklič ni upošteval zakonitih ukazov policista in se je pasivno upiral, zato sta policista uporabila fizično silo, tako da sta ga prijela pod roko in ga odpeljala v službeno  vozilo.

Dodajajo, da je bilo na kraju dogodka zbranih več občanov, ki so poskušali preprečiti uradni postopek. Devetindvajsetletni moški iz Stranske vasi je policiste žalil, jih odrival in pljuval.

500 evrov kazni je Miklič prejel zaradi prehitre vožnje.

Kljub večkratnim ukazom, naj s kršitvijo  preneha, tega ni upošteval, ampak je policista napadel in posprejal po obrazu s plinskim razpršilcem, nato pa pobegnil. Policisti so napadalca prijeli, zaradi upiranja uporabili prisilna sredstva in ga pridržali, zoper tri, ki naj bi prav tako poskušali preprečiti uradno dejanje, pa bodo podali kazenske ovadbe.

“V kakem drugem naselju bi se Romi uprli. Če se bodo taki dogodki nadaljevali, bi se znal ponoviti še kak Ambrus,” je dejal Miklič, sicer zaposlen kot romski novinar in dodal, da ima občutek, da nekateri policisti prenašajo svoje osebne zamere v čas svojega uradnega delovanja.

V sporočilu za javnost PU Novo Mesto pa so očitke zavrnili in zapisali, da policisti obravnavajo vse občane enako, ne glede na njihovo vero, spol, narodnost ali kakšno drugo osebno lastnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.