Slovenija
23890 ogledov

"Lahko zahtevam, da se bratu v dedni delež vračuna drag avto, ki ga je dobil od očeta?"

avtomobilski ključi Profimedia
Dediščina se bo razdelila med dva brata. Eden je v preteklosti od očeta dobil drag avto. Se lahko to darilo upošteva pri dedovanju? Pravnik odgovarja.

Boštjan J. Turk | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Pravni strokovnjak mag. Boštjan J. Turk odgovarja na vaše pravne dileme.

Nedavno mi je umrl oče, ki je zapustil dva sinova (mene in mojega mlajšega brata). Oče je bil dobro situiran, dobro je služil kot obrtnik. Problem je, da je v življenju vedno favoriziral mojega mlajšega brata, ki je znal biti do njega bolj hinavski kot jaz, pa čeprav sem sam v življenju uspešnejši od njega. Naj omenim, da si je brat vedno izposojal kakšen denar od očeta in mislim, da mu ga je bolj slabo vračal. Oče oporoke ni zapustil, tako da se bo vsa njegova dediščina razdelila med naju z bratom (mama je prav tako že pokojna). Tu pa imam vprašanje. Oče je pred več kot 10 leti bratu podaril prestižno vozilo v vrednosti več kot 60.000 evrov. Zanima me, ali lahko zahtevam, da se to darilo upošteva pri dedovanju? Hvala. 
  
Načelno lahko zahtevate, da se vozilo všteje v bratov dedni delež. Temeljno pravilo je namreč, da se vsakemu zakonitemu dediču vračuna v dedni delež vse, kar je na kakršenkoli način dobil v dar od zapustnika.

Obstaja le ena pomembna izjema: darilo se ne vračuna, če je zapustnik ob daritvi ali pozneje ali v oporoki izjavil, da se darilo ne vračuna v dedni delež, ali če se da iz okoliščin sklepati, da je bila to zapustnikova volja.

To pomeni, da se vozilo ne bi vštelo v dedni delež le, če bi brat razpolagal z (dokazljivo) očetovo izjavo, da ne želi, da se ta vračuna v njegov dedni delež, ali pa, če bi se dalo iz drugih okoliščin sklepati, da je bila to njegova volja (kaj so te druge okoliščine, zakon ne pojasni. Taka okoliščina bi denimo bila, če bi oče izjavil, da "vozilo ne spada v zapuščino", da je to "posebno darilo za mlajšega brata", ali kaj podobnega).    

V primeru, če se vozilo mlajšemu bratu ne bi vračunalo v dedni delež, bi ta obdržal to darilo in z vami delil zapuščino, kot da darila sploh ne bi bilo.

V primeru, če pa bi se vozilo vračunalo v bratov nujni delež, bi se to ocenilo tako po vrednosti ob očetovi smrti kot tudi po vrednosti ob daritvi, se pravi po vrednosti, ko je oče bratu vozilo podaril.

Bi pa omenil še eno pomembno okoliščino: Dediču se vračuna v njegov delež tudi to, kar je bil dolžan zapustniku. Glede na to, da omenjate, da si je brat pri očetu vedno izposojal denar, bi bilo dobro izvedeti, ali mu je bil ob smrti še kaj dolžan vse to namreč sodišče potem upošteva pri bratovem dednem deležu.

Priporočam vam, da vse te okoliščine raziščete, tudi s pomočjo ustreznega pravnega strokovnjaka in, če so za to izpolnjeni pogoji, zahtevate vračunanje tako darila kot tudi morebitnih dolgov v bratov dedni delež.

Mag. Boštjan J. Turk  

Komentarjev 8
  • Kmodri 16:35 17.december 2023.

    Pozabil je povedati, da se darilo šteje, če je bilo dano v zadnjem letu življenja očeta! Drugače pa ne!

  • Seni Černe 13:38 17.december 2023.

    se prav bratu gre v nos ,nekaj kar ga sploh nima brigat,če je oče rajel dajal večnudil mlajšemu tako pačje deal with it..fack,dobil boš še pajoš,in zdej ti je krivo se un jeben avto prd 10 leti k je zdej vreden kaj 10k

  • sandi76 12:18 17.december 2023.

    Iz članka ni razumljivo, kaj je potem z nujnim deležem ? Če je darilo dano z izrecno izjavo , da se ne upošteva v dednem deležu, ali je potem darilo izločeno tudi iz nujnih deležev ?