Slovenija
53 ogledov

Lahko zapade še 10 cm snega

Sneg
1/25
Žurnal24 main
Ponoči bo še snežilo, na Primorskem bo pihala močna burja.

Po podatkih Agencije RS za okolje bo ponoči pihala močna burja. Sunki bodo na izpostavljenih
legah dosegali hitrost okoli 120 kilometrov na uro, v soboto čez dan pa bo oslabela. Ponekod na jugu bo snežilo do sobote zjutraj, zapade lahko še do okoli 10 cm novega snega,
drugod pa bo sneženje postopno ponehalo.

Tovornjaki ne smejo čez mejo

Po poročanju prometno-informacijskega centra se je na primorski avtocesti med Postojno in Razdrtim zaradi sneženja in močnega vetra vidljivost zmanjšala. Zaradi snežnih razmer na Madžarskem so za tovorna vozila zaprti mejni prehodi s to državo.

Na cesto le z zimsko opremo

Kot svetujejo, se na cesto ne odpravite brez ustrezne zimske opreme. Prav tako pričakujte, da boste za svoje potovanje potrebovali več časa. "Spremljajte prometne informacije, vozite s prilagojeno hitrostjo, izogibajte se nepotrebnim prehitevanjem in ne tvegajte nesreče, zlasti pa se zavedajte, da je v slabih voznih razmerah že najmanjša napaka lahko usodna. Med vožnjo bodite zbrani, predvsem pa strpni do drugih udeležencev v prometu," svetuje Bojan Kos s kranjske policijske uprave.

Zaradi posipnih in plužnih skupin je promet na posameznih avtocestnih odsekih in na nekaterih državnih cestah upočasnjen.

Okolica Trebnjega s 15 centimetri snega

Ekipe za pluženje in posipavanje cest so na terenu od 4. ure zjutraj, je povedal vodja tehnične službe pri Darsu Andrej Sever. Največ snega je po njegovih podatkih v okolici Trebnjega, ponekod do 15 centimetrov, tako da je tam potrebno pluženje. Prav tako je pluženje potrebno na štajerski avtocesti čez Trojane. Sicer pa vzdrževalne službe avtoceste posipavajo.

Na Celjskem 10-centimetrska odeja

Na Celjskem, kjer je začelo snežiti okrog 3. ure zjutraj, je v višje ležečih predelih zapadlo okrog 10 centimetrov snega, v nižinah pa okoli pet centimetrov. Ekipe podjetja Vzdrževanje in obnova cest (Voc) so že opravile posip cest, vozniki pa so svojo vožnjo prilagodili snežnim razmeram, ocenjuje vodja vzdrževanja v Vocu Bogdan Kočevar. Dodaja pa, da jim tovorna vozila, ki nimajo ustrezne zimske opreme, povzročajo težave na klancih.

Čeprav so ekipe Voca klance splužile, je bilo več zdrsov tovornih vozil na Pečici med Poljčanami in Podplatom. Težave so tudi na Halerjevem hribu na cesti Šentjur–Rogaška Slatina. Ekipe Voca so že trikrat opravile posip cest, ceste po nižinah pa bodo začeli plužiti, ko bo zapadlo od 10 do 15 centimetrov snega.

Po naših informacijah je dobrih 10 centimetrov snega zapadlo tudi v Višnji Gori.

Na Koroškem le nekaj centimetrov

Tudi na Koroškem so ekipe podjetja Voc Celje na terenu že od jutranjih ur, vendar snega ni prav veliko. V nižinah ga je zapadlo nekaj centimetrov, več ga je na Pohorju in drugih višje ležečih območjih, pa tudi v Mislinji, je povedal vodja vzdrževalne enote podjetja Voc v Otiškem Vrhu Aleksander Celan.

Na Dolenjskem 15 centimetrov in več

Na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju je po besedah vodje vzdrževanja cest pri novomeškem podjetju CGP Antona Hrastarja po nižinah zapadlo od 10 do 15 centimetrov snega, na višje ležečih območjih še več. Posebnih težav pri vzdrževanju cest ni, ekipe so na terenu od okoli 8. ure zjutraj, trenutno pa je na celotnem območju, ki ga pokriva podjetje CGP Novo mesto, okoli 200 plužno-posipnih enot.

Gorenjska manj zasnežena

Na Gorenjskem je ponoči in danes dopoldne po nižinah večinoma zapadlo le do pet centimetrov snega. Po besedah Damijana Pestotnika, vodje vzdrževanja cest v Cestnem podjetju Kranj, ki skrbi za 534 kilometrov cest, so na Gorenjskem danes glede na napovedi pričakovali več snega, vendar ga k sreči ni zapadlo veliko.

Sneži tudi pri vas? S spodnjim obrazcem nam pošljite fotografije.

Komentarjev 5
  • nobilis 16:53 24.januar 2014.

    Saj bo zvečer, pol dnevnika samo o snegu

  • sasquatch 14:54 24.januar 2014.

    glede na pomen članka je isto, če fotka na kredarici ali skozi okno pisarne. sneg je sneg. sicer pa članek ni omembe vreden. koliko pompa, ker je januarja padlo 5cm snega. šokantno!

  • girl36 12:53 24.januar 2014.

    še dobro, da je milijon fotografij, kako sneži v LJUBLJANI ...