Slovenija
18 ogledov

Lahovnik prst uperil v premierja

Premier Borut Pahor je ponoči prejel Lahovnikovo odstopno izjavo, danes pa mu jo Žurnal24 main
Orošene oči. Matej Lahovnik se je od gospodarskega ministrstva poslovil z orošenimi očmi. V slovo opozorilo. “Na vladi je, da problem z Ultro reši ali prevzame odgovornost,” se je poslovil.

 

Z Gregorjem Golobičem ne nameravam več polemizirati. Opozoril sem na problem in na vladi ostaja, da ga reši ali pa z njim živi naprej in prevzame odgovornost za to, kar se dogaja.
Lahovnik po nepreklicnem odstopu z ministrskega položaja

Tretji dan po Lahovnikovem odhodu iz stranke Zares se nadaljuje kazanje s prstom krivde med Golobičem in Lahovnikom. Slednjega smo po vrhu koalicije na Brdu pri Kranju vprašali – glede na to, da se premier ni nikoli kritično opredelil do Golobiča in do vsega, na kar Lahovnik opozarja – ali je tudi Pahor kriv za takšno stanje. "Jaz sem storil tisto, kar sem mislil, da je prav, vsak prevzema odgovornosti za svoja dejanja. Jaz ne bi sodil o tem, kaj naj naredi predsednik vlade.“ Gospodarski minister v odhodu je nadaljeval, da v osebno integriteto Pahorja ni nikoli dvomil: "Menim, da je Pahor vedno delal pošteno. Kako pa delajo njegovi posamezni sodelavci v vladi, pa je drugo vprašanje.“

 

In še: "Če si predsednik države, potem pravzaprav nisi za nobeno stvar objektivno odgovoren, ker nimaš vpliva. Če si pa predsednik vlade, potem pa si pogostokrat odgovoren tudi za stvari, za katere ne veš, da se dogajajo, pa bi moral vedeti." Na koncu je Lahovnik še poudaril, da je v tem smislu poskušal Pahorja opozoriti, zdaj pa je na Pahorju, kako bo ukrepal.

Odzivi na Lahovnikov odhod
"Težki časi so za delo v tem trenutku in verjetno vsak minister vidi, da je to tudi izhod iz te težke službe. Vsak ima težke naloge in vsak te odločitve sprejema pri sebi," meni minister za promet in podpredsednik SD Patrick Vlačič, ki sicer pravi, da ni nihče nezamenljiv. Ministrica za kulturo iz vrst Zaresa Majda Širca pa je prepričana, da je v času, v katerem smo, odgovornost toliko večja in jo je treba izkazovati, ne pa "popuščati in odhajati v teh najtežjih časih".

Lahovnik je v pogovoru za POP TV na vprašanje, kaj bo storil s svojim političnim kapitalom – je namreč med najbolj priljubljenimi ministri –, odgovoril, da se vrača v stroko.

Predsednik koalicijske DeSUS Karl Erjavec odstop gospodarskega ministra Mateja Lahovnika obžaluje. "Škoda je, da smo izgubili dobrega ministra, ki je pokrival izjemno zahteven resor, enega ključnih za izhod iz krize," pravi Erjavec, ki se boji, da bo težko dobiti ustrezno osebo, ki bo Lahovnika nasledila na ministrskem mestu. Prav tako Erjavec izraža bojazen, da ne bi bil Lahovnik izgubljen za slovensko politiko, saj gre za mladega, obetavnega politika. Zato ga bodo v DeSUS povabili k sodelovanju, "se bo pa seveda sam odločil, ali se bo še politično udejstvoval".

Korupcija – vezivo koalicije
''Pahor je koruptivna dejanja svojih ministrov vedno nekako opravičil in jih zaščitil. Korupcija je postala vezivo koalicije. Nekaterim posameznikom je tako ozračje očitno začelo presedati. Začeli so se zavedati, da bodo za vztrajanje v korumpiranem podjetju slej ko prej morali plačati ceno,"
pa so ob odhodu Lahovniku zapisali na spletni strani SDS.

Dodajajo, da potem ko je Pahorjeva vlada popolnoma odpovedala na glavni fronti spopada z gospodarsko krizo, vse več njenih članov išče osebno izhodno strategijo.

"Zapustil potapljajočo se ladjo"
Predsednik opozicijske SNS Zmago Jelinčič odstop gospodarskega ministra Mateja Lahovnika ocenjuje kot logično potezo. "Zadeva je bila pričakovana, saj država tone in se potaplja, vlada pa ne stori tistega, kar bi storil vsak pameten človek. Zato je bilo gospodu Lahovniku edino možno zapustiti to potapljajočo se ladjo in prepustiti vse skupaj usodi. Dejstvo je, da vlada nima nobenega koncepta, nobenega znanja in da voditeljica vlade gospa Katarina Kresal ne razmišlja nič o tem, da bi rešila Slovenijo," je Lahovnikov odstop komentiral predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti, ki dodaja, da Lahovnika pričakuje v poslanskih klopeh.

"Njegovo mesto lahko mirno zasede kdo iz kroga Katarine Kresal ali pa gospod Erjavec, ki ima veliko znanja, kar se tiče gospodarstva, saj je upokojencem obljubljal tisoč evrov pokojnine," je še povedal Jelinčič.

Stranka odprta za Lahovnika
"Imamo paradoksalno situacijo, ko odstopa minister, ki se je držal zakona in ki je opozoril na nezakonitost. Tisti, ki naj bi te nezakonitosti opravljal, pa bo očitno ostal v vladi. Skratka, narobe svet," se je odzval predsednik SLS Radovan Žerjav. O možnosti, da bi Lahovnik prestopil v SLS, je Žerjav dejal, da je njihova stranka odprta in da bi bila "sposobnega moža" zagotovo vesela vsaka politična stranka. O možnosti, da bi v primeru morebitnega izstopa Zaresa iz koalicije vanjo pristopila SLS, pa pravi, da "SLS sodelovanje v takšni vladi, kjer vladajo takšne razmere med koalicijskimi partnerji, ne zanima".

V LDS odstopa ministra Lahovnika niso želeli komentirati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.