Slovenija
17 ogledov

Lahovnika pribili na Črno tablo

(Foto: Zurnal24) Žurnal24 main
Mednarodna okoljska organizacija Alpe Adria Green (AAG) je "pribila" ministra Mateja Lahovnika na Črno tablo okolju neprijaznih oseb zaradi vztrajanja pri investiciji v TEŠ6. Sam njihove navedbe zavrača.

Matej Lahovnik se je na Črni tabli znašel zaradi vztrajanja pri zagovarjanju investicije v TEŠ6. Mednarodna okoljska organizacija ga je tja uvrstila na podlagi sklepa Komisije za oceno okoljske primernosti za Slovenijo.

Še vedno preveč emisij
Komisija je pri svojem delu upoštevala ministrove izjave v javnosti in dostopne podatke o predvideni investiciji. Člani komisije so ugotovili, da bo TEŠ6 kljub najnovejši izbrani tehnologiji francoskega proizvajalca pri proizvajanju električne energije v okolje še vedno oddajal večjo količino toplogrednih emisij, kot obveze po protokolu iz Kjota in EU dopuščajo.

Drugi korak: protesti
Črno tablo so ustanovili šele letos. "Lahovniku smo dali 120 dni časa za premislek, da se odpove TEŠ6 in da prednost alternativnim virom energije. Če si v tem roku ne premisli, bo ostal na Črni tabli, sprejeli pa bomo tudi druge ukrepe – protestne akcije in podobno," pravi predsednik AAG Vojko Bernard.

 

"Ministrstvo ni naredilo nič"
"Tako se zavestno odločamo za kršenje danih obvez in obvezno letno plačevanje emisijskih kuponov v breme državnega proračuna. Vse to je v nasprotju z Operativnim planom o zmanjševanju toplogrednih emisij in z Nacionalnim energetskim planom. Ob intenzivnem podpiranju investicije pa minister in njegovo ministrstvo nista naredila ničesar za povečano rabo obnovljivih virov energije v državi," pravijo v AAG.

Lahovnik: Kje so bili pa do sedaj?
Lahovnik nam je odgovoril, da je presenečen, saj je bila "investicija v nadomestni blok TEŠ uvrščena že leta 2007 v Resolucijo o nacionalnih razvojnih projektih."

Kot pravi, so vsa pogajanja potekala v letih 2007 in 2008 ter se sprašuje, kje je bila okoljevarstvena organizacija vse do sedaj in zakaj v preteklosti niso protestirali proti obstoječim petim blokom TEŠ, ki bistveno bolj obremenjujejo okolje.

Ne drži, da niso naredili nič
"Naj povem, da sem konec osemdesetih let kot občan Velenja sam protestiral proti bloku 5 skupaj z drugimi občani Šaleške doline, saj so bili obstoječi bloki bistveno manj ekološki, medtem ko bo novi nadomestni blok bolj ekološko sprejemljiv. Ne nazadnje so to investicijo podprle tudi nekatere slovenske ekološke organizacije," še pravi in zavrača trditev, da ministrstvo za gospodarstvo ni naredilo ničesar za povečano rabo obnovljivih virov energije (OVE), saj je sprejelo uredbo za spodbujanje OVE.

"Za to bo v letu 2010 namenilo okrog 70 milijonov evrov subvencij predvsem za spodbujanje gradnje fotovoltaičnih elektrarn in drugih elektrarn na OVE. Na podlagi te uredbe bomo v letih 2009 in 2010 zgradili okrog 500 elektrarn na OVE."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.