Slovenija
58 ogledov

Lani 1.112 evrov minusa na državljana

Na ministrstvu za finance, ki ga vodi Franc Križanič, še ne razmišljajo o tem, d Žurnal24 main
V zadnjem letu svojega mandata je Pahorjeva vlada zapravila 2,3 milijarde evrov več, kot je imela proračunskih prihodkov. To pomeni, da je država vsak dan porabila 6,3 milijona evrov več, kot je imela.

V zadnjem letu svojega mandata je Pahorjeva vlada zapravila 2,3 milijarde evrov več, kot je imela proračunskih prihodkov. To pomeni, da je država vsak dan porabila 6,3 milijona evrov več, kot je imela. Na prebivalca minus znaša 1.112 evrov, če pa primanjkljaj razdelimo samo na aktivne prebivalce, znaša 2.238 evrov na enega.

Lanski primanjkljaj je znašal 6,4 odstotka BDP, kar je rekord vseh kriznih let (leta 2009 je bil 6,1 odstotka, leta 2010 pa 6,0 odstotka BDP).

Za pol milijarde dokapitalizacij

Za pokrivanje izgub državnih podjetij z dokapitalizacijo, prepoznanje terjatev državnih podjetij in plačila zapadlih državnih poroštev je država lani porabila 459 milijonov evrov. »V letu 2011 je država dokapitalizirala NLB, d. d. (243 milijonov evrov), Adrio Airways (49 milijonov evrov), Peko (6 milijonov evrov) in Nafto Lendava (10 milijonov evrov), prevzela terjatve Slovenskih železnic v vrednosti 119 milijonov evrov, plačala 20 milijonov evrov zapadlih in prevzela dolg javnega podjetja za izgradnjo savskih elektrarn INFRA v vrednosti 10 milijonov evrov,« so našteli v statističnem uradu. Brez teh dokapitalizacij bi bil primanjkljaj 5,1 odstotka BDP.

Konec lanskega leta je bila država zadolžena za skoraj 17 milijard evrov (leto prej 13,7 milijarde, konec leta 2008 pa 8,2 milijarde). Izdatki za obresti so se lani v primerjavi z letom prej zvišali za petino in so znašali 695 milijonov evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.