Slovenija
32 ogledov

Lani BDP rasel, ne padel

BDP zrasel za 0,6 % in ne padel za 0,2 %. Žurnal24 main
Statistika. Po reviziji podatkov je BDP lani zrasel za 0,6 odstotka in ne padel za 0,2 odstotka.

Statistični urad je februarja objavil, da je lani BDP v Sloveniji padel za 0,2 odstotka in da je slovensko gospodarstvo znova v recesiji. Pred slabim tednom pa so podatek popravili: lani BDP v Sloveniji ni padel, ampak je zrasel, in to za kar 0,6 odstotka. To je precejšen popravek, saj se podatek o gospodarski rasti običajno giblje okrog štirih odstotkov.

Hitro je manj točno

Na statističnem uradu se strinjajo, da so razlike v ocenah BDP moteče, a pravijo, da ves čas iščejo ravnotežje med zanesljivostjo in pravočasnostjo. “Hitreje ko so podatki na voljo, manj so izračunane ocene zanesljive in večje revizije lahko pričakujemo,” pravijo.

Gospodinjstva porabila več

Viri za februarsko objavo so bili v primerjavi z avgustovsko “v večini primerov manj popolni, manj zanesljivi, z manjšim zajetjem in so opazovane pojave merili zgolj posredno”, pojasnjujejo. Tako so februarja zlasti na podlagi prihodkov od prodaje v trgovini na drobno ocenjevali, da se je končna poraba gospodinjstev zmanjšala za 0,2 odstotka, pri avgustovski objavi pa predvsem na podlagi ankete o porabi v gospodinjstvih ocenili, da se je zvišala za 1,0 odstotka. Upoštevanje te razlike bi rast BDP z –0,2 dvignila na 
0,5 odstotka.

Na statističnem uradu pravijo, da je revidiranje podatkov edini način, da upoštevajo nove in izboljšane podatkovne vire ter metode in tako najbolj zanesljive izračune, kot so v določenem trenutku možni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.