Slovenija
17 ogledov

"Lani bi bili mi več kot veseli takšne opozicije"

Andrej Vizjak, Jože Tanko in Zvone Černač so bili sami na tiskovni konferenci, J Žurnal24 main
Razkorak med strankami. SDS vztraja pri vpisu fiskalnega pravila in letu 2015, SD pa napoveduje, da bo zadevo vrnila na ustavno komisijo. Möderndorfer: "Glasovanja jutri ne bo."

Vodjem koalicijskih strank se včeraj ni uspelo dogovoriti glede vpisa fiskalnega pravila v ustavo. Zato še vedno ni jasno, kaj se bo zgodilo v torek na razpravi v državnem zboru. Izredna seja, kot kaže, ne bo odpovedana, saj SDS pri vpisu fiskalnega pravila in letnici 2015 vztraja.

Kot so pojasnili na današnji novinarski konferenci, je to eden od mehanizmov, da ne gremo po poti držav, ki so se morale zadolžiti s pomočjo mednarodnih institucij. To pomeni nižanja socialnih transferov, pokojnin, velike reze, česar si ne želijo.

"Zakaj se nam zdi to pomembno? Fiskalno pravilo je eden od mehanizmov za zavarovanje javnih financ in eden od načinov, kar je še posebej pomembno v tem sedanju obdobju, ki bo omogočil, da bomo težave reševali sami in brez tuje pomoči," je dejal podpredsednik stranke Zvonko Černač.

"Pri fiskalnem pravilu ne gre za nek politični boj za prestiž," je dejal nekdanji minister za delo Andrej Vizjak. "Vlada mora do konca tedna v Bruselj poslati ukrepe, ki so del fiskalnega pravila." SDS zato vztraja, da je treba na plenarni seji opraviti razpravo in sprejeti ustrezne odločitve.

Vizjak je prepričan, da bi bila zadolžitev Slovenije prejšnji teden cenejša, če bi pred izdajo teh obveznic zapisali fiskalno pravilo v ustavo in v kolikor bi vlada že sprejela reformni program ter program stabilnosti.

"Najprej smo ustvarili negotovost na finančnih trgih z relativno nejasnimi sporočili tudi najodgovornejših in potem šli takoj za tem prodajati obveznice. In rezultat prodaje je znan," je dejal. Poleg vnosa fiskalnega pravila v ustavo od vlade pričakuje tudi prepričljiv program stabilnosti, ki bo lahko pomiril tiste, ki državi posojajo denar.

SD bodo šli na ustavno komisijo

"Če bo SDS vztrajala pri torkovi seji o fiskalnem pravilu in uveljavitvi pravila z letom 2015, bo SD podprla sklep, da se zadeva vrne na ustavno komisijo," je pred današnjo sejo poslanske skupine SD dejal njen vodja Matjaž Han. Po njegovem mnenju je fiskalno pravilo z vpisano letnico 2015 "nesprejemljivo in nerealno".

Möderndorfer prepričan, da se juti ne bo glasovalo

Enako menijo v PS. "Če bi ga vpisali, bi takoimenovana trojka, o kateri toliko govorimo, postala kar vlada sama," je na novinarski konferenci PS dejal Jani Möderndorfer. "Dogovor, ki bi ga lahko dosegli, pa je, da bi se do leta 2017 dogovorili, kako izravnati javne finance, skupaj s sindikati, delodajalci, opozicijo."

Po prepričanju vodje poslanske skupine PS na torkovi izredni seji DZ tako ne bo prišlo do glasovanja o vnosu fiskalnega pravila v ustavo. Če med parlamentarnimi strankami ne bo prišlo do "razumnega" dogovora, bo po besedah Möderndorferja PS predlagala sklep o vrnitvi fiskalnega pravila na ustavno komisijo. Takojšen vpis fiskalnega pravila  v ustavo z letnico uveljavitve 2015, pri katerem vztraja SDS, bi po njegovem mnenju pomenil "protidržavni ukrep in coklo razvoja države".
Če bi se Slovenija odločila za vpis fiskalnega pravila v ustavo z letnico uveljavitve 2015, bi šla "v zavestno laž" vsem državljanom, je dejal Möderndorfer. Po njegovih besedah bi takšno ravnanje klicalo po izrednih razmerah v državi. Ob tem je očital prvaku SDS Janši, da "še vedno ostaja na okopih". Möderndorfer je tudi izrazil pričakovanje, da bo DZ odločal o ustavnih spremembah referendumske ureditve na majski redni seji, ter da bo do takrat "pod streho" tudi problematika fiskalnega pravila.

SLS zanimajo ukrepi

O aktualnem položaju bo danes razpravljal tudi glavni odbor SLS, prvak stranke Franc Bogovič pa je danes že poudaril, da so v SLS zadovoljni, da bo vlada danes koaliciji predstavila ukrepe za krčenje javne porabe, v naslednjih dneh pa tudi ostalim. Zadovoljni tudi, da se danes se ne odloča o referendumski zakonodaji. Politika mora ta čas porabiti, da podrobneje predstavi ukrepe in na tej podlagi lažje odloča o referendumski zakonodaji in fiskalnem pravilu.

"SLS je glede jutrišnje seje zainteresirana, da se predhodno predstavijo omenjeni ukrepi, nato pa se bo lahko odločilo o izvedbenem zakonu glede fiskalnega pravila."

Bogoviča je bilo mogoče razumeti, da se je SLS se pripravljena "pogajati" o različnih časovnih okvirih in dinamiki zapisa fiskalnega pravila. SLS se zdi smiselno, da se seja prekine, nato pa nadaljuje pogovor o vpisu fiskalnega pravila, ne pa kar vrnitev na ustavno komisijo.

Glede neudeležbe Janeza Janše je Bogovič dejal, da je pričakoval, da bo pričel, glede na to, da naj bi bil termin z njim usklajen. 

2015 ali 2017

Kot je znano, opozicija vztraja pri uveljavitvi fiskalnega pravila leta 2015, medtem ko koalicija ocenjuje, da je tak rok za uravnoteženje javnih financ nerealen, in želi letnico uveljavitve za nekaj let prestaviti.

Prvak največje opozicijske stranke SDS, ki se včerajšnjega vrha ni udeležil, je na twitterju zapisal, da "ne gre za nasprotovanje letnici 2015, temveč konceptu". Po njegovih besedah želi vlada "z deficitom želijo še naprej vzdrževati monopole. Problem pa so EU pravila, zato igra."

Vodja državljanske liste Gregor Virant je za vikend dejal, da računa na kompromis. "Če ena stran vztraja pri letnici 2015, druga pri 2017, imamo še eno leto vmes," je dejal.

 
Komentarjev 12
  • svobodatrbovlje 08:39 07.maj 2013.

    Točno! Vedno bojkotira vse druge,potem pa sam in njegovi lakaji,kot najpametnejši sprejemajo tisto,kar so pred njim pripravili drugi. Njegov moto: Ruši vse pred sabo,laži izmišljaj si,pljuvaj po nasprotnikih,ščuvaj.... V Nemčiji so imeli približno enakega tipa tam po 1934 letu dalje,kaj ...prikaži večj je zakuhal pa tako vemo .....

  • svobodatrbovlje 08:35 07.maj 2013.

    Janez Janša se zopet pojavlja kot Mojzes v stari zavezi in svoje ubogljive (SDS) ovce vodi v puščavo,kamor bi rad zapeljal celo Slovenijo! Dokler se v Sloveniji na hitro ne ustanovi neko gibanje ali stranka,neobremenjeno z raznimi aferami (orožarska in ...prikaži več podobne),ki mu bomo ljudje lahko zaupali,toliko časa bodo Janša in njemu podobni lahko z nami delali kot z ovcami!

  • ac-dc 07:08 07.maj 2013.

    Lažnjivi kljukec JJ je pozabil kaka opoziija je bil on Lepemu. Destruktivizem, bil proti vsemu... ne, on bi to drugače, bolje delal.Ko pa je prišel do stolčka, je pokazar svoj real face. Varčevanje, kar na lepem se je ...prikaži več je pričelo blazno muditi.Kdo je tle zdaj nor?