Slovenija
11 ogledov

Lani kriza, letos pepel

Portorož bo turistov najbolj poln prvega in drugega maja. (Foto: Nataša Ručna) Žurnal24 main
Hotelirji na obali in Gorenjskem največ gostov pričakujejo za prvi in drugi maj. Na Bledu upajo, da bodo v tem zadnjem tednu nekoliko popravili slab aprilski turistični obisk.

V teh dneh so hoteli na obali okoli 80-odstotno zasedeni.  Po besedah Lee Šuligoj iz Turističnega združenja Portorož se pričakuje še nekaj rezervacij v zadnjem hipu, tik pred prvim majem. Zasedenost se bo takrat lahko povzpela na 90 odstotkov.

Lani od 25. aprila do 2. maja smo zabeležili 34.000 nočitev, kar je odstotek več kot leta 2008. Povrečna zasedenost v tem tednu je bila 69-odstotna, najvišja pa je bila prvega maja, in sicer 90-odstotna,˝ je še dejala Šuligojeva.

Vulkanski pepel zagodel Bledu
Medtem ko so s turističnim obiskom na obali zadovoljni, pa to ne velja za turistične delavce na Bledu.

Direktorica Turizma Bled Eva Štravs Podlogar je za zurnal24.si povedala, da bodo v tem počitniškem tednu prevladovali turisti iz tujine - Italijani in Nemci.

V prvih treh mesecih letošnjega leta je bil obisk v primerjavi z enakim obdobjem lani boljši, a še vedno ni dosegel ravni iz leta 2008, pravi Štravs Podlogarjeva in dodaja, da so letos veliko računali na april, a jim je pri tem načrte močno prekrižal prav vulkanski pepel.

Hoteli so tako v teh dneh okoli 50 do 60-odstotno zasedeni, v vikendu prvi in drugi maj pa pričakujejo polno zasedenost.

Sogovornica ob tem pravi, da bo na letošnji aprilski obisk močno vplival izbruh vulkana na Islandiji, ki je marsikaterega turista odvrnil od obiska na Bledu.

˝Bled je zelo vezan na tako imenovane avio-goste,˝ pravi Štravs Podlogarjeva in dodaja, da so zaradi vulkana zabeležili za okoli 2000 gostov manj.

Finančne škode pri tem še niso ocenili, bo pa zagotovo visoka, saj bi morale takrat potekati nekatere mednarodne konference, ki na Bled privabijo številne goste iz tujine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.