Slovenija
13 ogledov

Lani manj mrtvih v prometu

Fotografija je simbolična. (Foto: Bralec Benjamin) Žurnal24 main
Število prometnih nesreč v Sloveniji je lani upadlo za dobrih 10 odstotkov glede na leto 2008. Prometnih nesreč s smrtnim izidom je bilo 154, kar je 46 manj kot leto prej.

Število udeležencev v prometnih nesrečah se je znižalo za 10 odstotkov, število smrtnih žrtev zaradi posledic nesreč pa je bilo manjše za 20 odstotkov, ugotavlja Statistični urad RS. Po najnovejših podatkihse je lani kljub splošnemu zmanjšanju števila prometnih nesreč povečalo število nesreč s smrtnim izidom na avtocestah.

Več jih je umrlo na avtocestah
Silovito se je povečalo število smrtnih nesreč na avtocestah: v 2008 jih je bilo osem, lani pa 15. Na vseh drugih cestah je bilo število nesreč s smrtnim izidom lani za 27 odstotkov nižje kot leto prej.

Največ prometnih nesreč s smrtnim izidom je bilo v maju, in sicer kar za 43 odstotkov več kot maja 2008. Po dnevih v tednu se je največ nesreč s smrtnim izidom zgodilo v torek (27). Največ smrtnih žrtev je bilo v nesrečah, ki so se zgodile okrog 16. ure.

Število alkoholiziranih udeležencev v prometnih nesrečah je bilo lani za osem odstotkov nižje kot v letu 2008. Število vinjenih pešcev je bilo manjše za 23 odstotkov, kolesarjev pa je bilo za skoraj šest odstotkov več.

Po regijah najuhje na Notranjskem
V notranjsko-kraški regiji se je število nesreč s smrtnimi žrtvami povečalo za 50 odstotkov, v zasavski za 33 odstotkov, v gorenjski pa za 25 odstotkov. V drugih regijah se je število smrtnih nesreč zmanjšalo, najbolj v pomurski regiji (za skoraj 63 odstotkov).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.