Slovenija
42 ogledov

Lani odvzeli 93 živali, letos že 140

Krave EPA
Največkrat kršen 7. člen Zakona o zaščiti živali, ki med drugim določa, da mora lastnik urediti primerno bivališče za živali.

V preteklem tednu smo pisali, da narašča število tako ovadenih kot obsojenih oseb zaradi mučenja živali. Mučenje živali je opredeljeno kot kaznivo dejanje v Kazenskem zakoniku in ga obravnava policija ter nato sodstvo.

Na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) pa se ukvarjajo s kršitvami Zakona o zaščiti živali – kršitve sankcionirajo z denarnimi kaznimi oziroma izdajo ureditvene odločbe. Za razliko od policijske in sodne statistike pa številke, s katerimi razpolaga UVHVVR kažejo, da je število prijav od leta 2010 v upadu. Tistega leta so dobili namreč slabih 1300 prijav, lani pa nekaj več kot 900.

Kot pravijo UVHVVR, se največkrat srečujejo s kršitvami 7. člena Zakona o živalih, ki med drugim določa, da mora lastnik lastnik živali zagotoviti primerno bivališče, hrano in oskrbo, svobodo gibanja (primerno glede na vrsto živali), dovolj prostora, ločeno nastanitev nezdružljivih živali.

Od obžalovanja do agresije

Število odvzemov živali zaradi kršitev v zadnjih petih letih precej variira. Lani so tako odvzeli 93 živali, samo letos do zdaj pa 140. Kot pravijo, so ob posredovanju inšpektorjev, odzivi lastnikov različni, segajo vse "od razumevanja in obžalovanja, do različnih čustvenih reakcij in izražanj agresij".

Inšpektorji UVHVVR lahko odredijo začasni ali trajen odvzem živali, če je to potrebno za njihovo zaščito."Za začasno odvzete rejne živali uradni veterinar odredi oskrbo na domu skrbnika živali, če pa to ni možno, se živali trajno odvzamejo in prodajo ali usmrtijo. Iz kupnine od prodane živali se pokrijejo stroški postopka, morebitna razlika pa se izplača skrbniku živali," so pojasnili. Za hišne živali odredijo namestitev v zavetišču, ki jih odda primernemu skrbniku, 30  dni po namestitvi v zavetišče pa se žival lahko tudi usmrti. Za začasno ali trajno odvzete živali prosto živečih vrst uradni veterinar odredi začasno oskrbo v zatočišču za živali prosto živečih vrst v skladu s predpisi, ki urejajo ohranjanje narave.

Komentarjev 3
  • maresem 09:56 29.september 2014.

    Se strinjam.

  • mijaliza 09:41 29.september 2014.

    Tukaj ni potrebno izlivati nobenega žolča in se nekaj razburjati, takšna so pač dejstva, dokler pristojne institucije ne opravljajo svojega dela, tudi državljani ne bodo spoštovali svojega zakona. Naprimer vse mačke in psi ki imajo mladičke in je to posledica ...prikaži več nezaželene brejosti, bi bilo potrebno žival odvzet, lastnika pa finančno izčrpat......Kar piše o zakonu in kako je v praksi , to je tako kot da ne živimo na istem planetu. Danes da imaš žival rad ni več dovolj, ker hišni ljubljenček je ogromen strošek in je vedno bolj statusni simbol. V tujini imajo celo predpisano, kakšen profil ljudi ima lahko hišne ljubljenčke in koliko jih lahko ima...ne pa pri nas ko ima vsak teliček svoje veselje in množi te živali kot podgane, brez odgovornosti v želji po dobičku.

  • maresem 08:59 29.september 2014.

    Take prasce je treba obravanavati in kaznovati enako, kot za zločin proti človeštvu.