Slovenija
34 ogledov

Lani opravljena rekordna sečnja

Slovenija 28.10.12, gozd, sneg, padavine, porusena drevesa, padla, drevo, foto: Nada Černič Cvetanovski
V slovenskih gozdovih je bilo v lanskem letu posekanega 6,36 milijona kubičnih metrov lesa, od tega skoraj polovica oz. tri milijone kubičnih metrov zaradi žledoloma.

"Gre za rekorden letni posek po drugi svetovni vojni, verjetno celo rekorden posek vseh časov," je v Slovenj Gradcu povedal direktor Zavoda za gozdove Slovenije Damjan Oražem. Ob robu zaključka licitacije vrednejših sortimentov lesa v Slovenj Gradcu je sicer dodal, da so to preliminarne analize zbranih podatkov o delu v gozdovih v lanskem letu, usklajena poročila bodo pripravili do konca meseca.

Lanska sečnja je bila količinsko za dobra 2,4 milijona kubičnih metrov večja kot v dotlej rekordnem letu 2013. V celotni količini lanske sečnje 55 odstotkov posekanega lesa predstavljajo iglavci, preostalo listavci, kažejo podatki zavoda za gozdove.

Ob tem je Oražem izpostavil, da so težave s prodajo manj vrednih sortimentov, medtem ko s prodajo vrednejših sortimentov lesa, zlasti iglavcev, kot kaže, ni veliko težav.

Lubadar lahko udari spomladi

Podlubniki so po žledolomu lani zaradi hladnega in vlažnega vremena povzročili manj težav od pričakovanj, se pa lahko težave zaostrijo letos z nastopom toplega spomladanskega vremena, opozarjajo gozdarji, ki s sanacijo po žledolomu letos nadaljujejo.

Ob tem poudarjajo, da je za ohranitev proizvodnega potenciala gozdov in zagotavljanje vseh njegovih funkcij pomembna nadaljnja obnova in nega poškodovanih gozdov. Sredstva za obnovo gozdov se bodo zagotavljala iz programa razvoja podeželja 2014-2020 ter iz nacionalnih proračunskih sredstev za vlaganja v gozdove.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.