Slovenija
29 ogledov

Lani skoraj 13 stopinj, letos pod ničlo

termometer nizke temperature Shutterstock
Jutri zjutraj se bodo temperature spustile pod ničlo, kar je za ta letni čas zelo hladno. Lani ob tem času 13 stopinj več.

Vremenoslovci so za jutrišnji dan napovedali, da se bo živo srebro spustilo celo pod ničlo. Najnižje temperature se bodo namreč gibale okoli ničle, čez dan pa se bo otoplilo le do 13 stopinj.

"Temperature bodo lahko pod lediščem, ne bodo pa tako ekstremne. Tla so še topla, tako da na tako ekstremne temperature ne moremo računati. Ponekod, predvsem v hladnejših krajih in tam, kjer bo več jasnine, se obeta temperatura pod ničlo. Še vedno kaže, da bo tudi nekaj oblačnosti in megle," je povedal dežurni vremenoslovec Andrej Pečenko z Agencije RS za okolje.

Na udaru je tako samo petek, v soboto pa se bo že malo otoplilo; ne kaže, da se bodo najnižje temperature znova spustile pod ničlo, je še dejal Pečenko.

Lani jakne, letos (morda že) bunde

Glede na to, da so nas letos tako nizke temperature presenetile že konec septembra, je za prvo dekado oktobra po Pečenkovih navedbah to zelo hladno. "Če pade pod 4 stopinje, je to zelo hladno," je dejal.

Naredili pa smo še primerjavo z lanskim in predlanskim letom. 4. oktobra lani se je najnižja jutranja temperatura spustila na 12,5 stopinje, predlani pa na 9,6. Najvišje dnevne temperature so lani na ta dan dosegle 20,6 stopinje, leto prej pa še 5 stopinj več, in sicer 25,7 stopinje.

Je pa lani prvič pod ničlo temperatura zraka padla šele 31. oktobra. Večino novembra so bile temperature nad lediščem, pod ledišče so se znova spustile šele v začetku decembra.

Komentarjev 1