Slovenija
1 ogledov

Lani smo največkrat obiskali Hrvaško

Hrvaška Dubrovnik Shutterstock
Najpogostejši cilj lanskih potovanj domačih turistov v tujino je bila Hrvaška. Tja je bilo po podatkih državnega statističnega urada organiziranih 53 odstotkov potovanj.

Slovenske potovalne agencije so po podatkih državnega statističnega urada lani organizirale potovanja z najmanj eno prenočitvijo za 890.000 domačih turistov in za 212.000 domačih izletnikov ter za 124.000 tujih turistov. Domači turisti so med tujimi destinacijami najpogosteje obiskali Hrvaško. Med 890.000 domačimi turisti, za katere so potovanja organizirale slovenske potovalne agencije, se jih je 132.000 odločilo za obisk domačih znamenitosti in krajev, medtem ko se jih je 758.000 raje odločilo za obisk krajev čez mejo.

Najpogostejši cilj potovanj domačih turistov v tujino je bila Hrvaška - tja je bilo namreč organiziranih 53 odstotkov potovanj. Sledile so Italija (šest odstotkov potovanj), Grčija (pet odstotkov), Turčija (štirje odstotki) ter Avstrija, Francija in Črna gora (na vsako je odpadlo po tri odstotke potovanj).

Tujina je bila zanimiva tudi med domačimi izletniki. Med 212 tisoč domačimi izletniki se jih je za enodnevni izlet v organizaciji slovenskih potovalnih agencij po slovenskih znamenitostih in krajih odločilo 93 tisoč, medtem ko jih je 119 tisoč za destinacijo enodnevnega izleta raje izbralo tujino.

Slovenske potovalne agencije so v letu 2011 organizirale potovanja tudi za 124 tisoč tujih turistov. Ti so v Sloveniji prenočili povprečno petkrat. Največ tujih turistov so agencije pripeljale iz Rusije, sledili so turisti iz Nemčije, Združenega kraljestva, Italije, Avstrije, Izraela in Japonske, še navaja statistični urad.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.