Slovenija
20 ogledov

Lanski regresi letos

Slovenija 28.01.2013 Gregor Virant, zacetek 10. redne seje DZ, na kateri se bodo Saša Despot
Virant bo iskal lanski regres v letošnjem proračunu, sindikati na to ne bodo pristali.

"To ni postavka za stroške, povezane z delom, ampak postavka za stroške, povezane z napačnimi odločitvami politike," se je odzval Janez Posedi, vodja koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja na napovedi, da bo treba denar za lanski regres iskati v masi plač za letošnje leto.

Na ministrstvu za notranje zadeve in javno upravo so se odločili, da bo vlada predlagala sindikatom, da se neizplačan del regresa za letni dopust za lansko leto z obrestmi izplača vsem javnim uslužbencem, ne le tistim, ki so vložili (in dobili) kolektivne tožbe zaradi neizplačila. Pri tem pa bo, kot so zapisali, treba ta sredstva za stroške dela v letu 2013 poiskati z dogovorom glede dodatnih ukrepov o drugih stroških dela zaposlenih.

Virant bi kompenziral

Tudi minister za javno upravo Gregor Virant je že napovedal, da bo treba lanski regres javnim uslužbencem "kompenzirati z drugimi ukrepi" in da bo rešitve iskal v okviru pogajanj o vzdržni masi plač za letošnje leto. Ti regresi naj bi namreč z obrestmi nanesli na okoli 50 milijonov evrov. Tistim, ki so dobili tožbe, bodo razliko do 692 evrov polnega regresa izplačali v 30 dneh, kdaj jo bodo preostalim, pa še ni jasno.

Posedi je ob tem opozoril, da so sindikati opozarjali na protipravnost znižanja regresa, ministrstvo za finance pa naj bi ukrep vseeno samovoljno vključilo v zakon za uravnoteženje javnih financ. "Pričakujemo, da bodo našli tistega, ki je odgovoren za to, da bo plačal vsaj del obresti; potem se bodo mogoče odvadili početi protipravne stvari," je dodal.

Komentarjev 4
  • ac-dc 15:28 19.april 2013.

    Najprej ti ponudi, kar ti je dolžan in ti hkrati vnaprej pove, da ti bo to na tak ali drugačen način prej ko slej pobral nazaj. Kako že pravimo takim pacientom?

  • Ferluci 08:25 19.april 2013.

    To pomeni, da ti da zrezek na mizo. In ko zagrabiš pribor, ti ga pred nosom vrže v smeti..Klasično previrantsko!

  • izRODEk 08:20 19.april 2013.

    Bolje cigo na tržnici kot preVirant v parlamentu.