Slovenija
29 ogledov

Laserski žarki namesto rentgena

Čakalna doba na pregled MR z anestezijo za otroke je v primerjavi s čakalno dobo Žurnal24 main
Znanstveniki so prepričani, da bodo prenosne naprave z nebolečimi laserskimi žarki v prihodnje nadomestile rentgensko slikanje kot neboleči način za diagnosticiranje bolezni.

Z novo metodo, ki naj bi postala splošno uporabna čez približno pet let, bodo zdravniki hitreje, ceneje in natančneje odkrivali zgodnje znake raka na dojkah, gnitja zob ali osteoporoze. Z metodo, ki so jo poimenovali Ramanova spektroskopija, se merita globina in valovna dolžina razpršene svetlobe v molekulah, je zapisal BBC.

Nadomestek diagnostičnih postopkov
Michael Morris, profesor kemije na univerzi v Michiganu, metodo za preučevanje človeških kosti uporablja že nekaj let. Za zdaj je preučeval le trupla, vendar je prepričan, da bi bila metoda uporabna tudi na živih ljudeh. "Nadomestili bi lahko veliko postopkov diagnosticiranja, ki so trenutno v uporabi," zatrdi in doda, da je metoda povsem neboleča, natančnejša in hitrejša od običajnih diagnostičnih metod.

Bolnik bi na pregledu na mizo položil svojo dlan, nato pa bi mu okoli zapestja namestili zapestnici podobno napravo, ki bi oddajala lasersko svetlobo.

"Ko človek zboli ali bo zbolel, je sestava kemičnih snovi v njegovem tkivu precej drugačna kot v zdravem. Zato se Ramanova spektroskopija spremeni glede na tkivo, ki ga preučuje," zatrdi Morris in poudari, da metoda poda molekularni prstni odtis, sestavo tega, kar se preučuje. V času bolezni je namreč kemična sestava neobičajna.


Odvzem krvi nepotreben
V nekaterih primerih bi postal odvzem krvi povsem nepotreben, saj bi za določanje ravni holesterola laser le usmerili na mesto, ki je bilo predvideno za odvzem krvi. Postopek lahko uporabljajo tudi namesto mamografije (ki ženskam dovaja majhne količine rentgenskih žarkov). Laser "preuči" tkivo tako, da bi se žarki različno razporedili v različnih delih tkiva, glede na spremembe v proteinskih molekulah, lipidih in kislinah v tkivu, na ta način pa bi lahko odkrili tumorje. V nekaterih zdravstvenih centrih metodo že uporabljajo za odkrivanje zgodnjih znakov raka na dojkah.

V kraljevi bolnišnici v Gloucestershiru analizirajo poapnelost tkiva v dojkah, ki bi lahko bila prvi znak raka. "Tako lahko označimo poapnenje in določimo, ali gre za benigni ali maligni tumor," je pojasnil Nicolas Stone, vodja biofotonske raziskovalne enote v omenjeni bolnišnici. "Če je tumor maligen ali se zdi maligen, lahko ženska pride na biopsijo. Če pa je benigen, se ženski ni treba vračati." S tem samo v Veliki Britaniji okoli 80 tisoč bolnicam prihranijo dodatne preiskave.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.