Slovenija
4 ogledov

Laškega koncerna ne bo

Bo%C5%A1ko %C5%A0rot, Adrijana Starina Kosem Žurnal24 main
NLB je, kot se je slutilo, na skupščini blokirala ustanovitev koncerna pijač, v katerega je želela Pivovarna Laško združiti slovenske proizvajalce. Bošku Šrotu se obeta tožba.

NLB: ni pogojev za preoblikovanje v koncern dokler ni poslovnih rezultatov. Banka, pri kateri imajo Laščani okrog 190 milijonov evrov posojil, v veliki meri zavarovanih z delnicami Pivovarne Union, želi od uprave načrt reorganizacije in investicij.

Pivovarna Laško je v okviru koncerna želela postati glavna v skupini, Union, Radenska in Fructal pa bi postali odvisne družbe. A NLB se boji, da odvisnih družb ne bo mogoče odprodati, zato je ogroženo poplačilo njegovih dolgov.

NLB sicer upravo podpira, čeprav je bilo neuradno slišati, da naj bi prvi mož Pivovarne Laško Zorko odstopil, če sklep o preoblikovanju ne bo izglasovan. NLB je v nadzorni svet imenovala svojega predstavnika Petra Groznika.

Od Šrota želijo "ustrezno" odškodnino
Delničarji so na skupščini izglasovali, da bodo proti Šrotu vložili odškodninsko tožbo. Za kolikšen znesek ni znano, šlo pa naj bi za ''ustrezno'' višino. Prav tako mu niso podelili razrešnice za lansko poslovno leto. Tako odločitev so podprli skoraj vsi prisotni delničarji.

Si je ne zasluži
Predlagani sklep se sicer glasi, da nekdanjemu prvemu možu Pivovarne Laško Bošku Šrotu ne podelijo razrešnice, saj si tega zaradi svojega delovanja ne zasluži. V povezavi s Šrotom bo tudi revizijsko poročilo družbe BDO Revizija, na podlagi katerega se bo uprava odločila, ali bo vložila odškodninsko tožbo zaradi škode, ki je nastala med drugim tudi zaradi načina Šrotovega vodenja.

Neprijetna informacija bo tudi podatek o izgubi Pivovarne Laško v letu 2009, ta znaša 44,9 milijona evrov. Denar za pokritje bo morala pivovarna najti v različnih rezervah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.