Slovenija
4 ogledov

Laško izsiljevalo Hrvate

Domljanović za izgubo krivi slovenske lastnike. Žurnal24 main
Hrvaški delavci so posle Pivovarne Laško prijavili protikorupcijski komisiji.
''Z blokado hrvaških pristopnih pogajanj k EU je Laško izgubilo na hrvaškem trgu. Odpor do slovenskih izdelkov je vnesla politika," je zatrdil Goran Domljanović, sindikalist v Jadranski pivovarni. Gre za tovarno v lasti Pivovarne Laško. Po drugi strani Jure Struc iz Pivovarne Laško trdi, da vsaka politična zaostritev vpliva na prodajo vseh slovenskih izdelkov na Hrvaškem in ne samo piva.

 

Lani le še 80 tisoč

Bivša Prerada je zaposlovala več kot 1500 ljudi, zdaj jih dela 160, kmalu jih bo 60 manj, saj so se sami prijavili za odpravnine. Varijo pivo Kaltenberg, Laščani pa naj bi jim po Domljanovićevih besedah zagotovili še varjenje Zlatoroga za hrvaški, bosanski in črnogorski trg. Preden jih je prevzelo Laško, so letno proizvedli 350 tisoč hektolitrov, lani le še 80 tisoč hektolitrov.

Pogojevali so nakupe
So edina pivovarna na Hrvaškem z izgubo. Čemu? Domljanović: ''Pivo se je vozilo iz Laškega. Mi lahko prodamo en tovornjak Zlatoroga, oni so jih poslali pet. Plačati smo morali pivo in carino, prodati nismo mogli. Tu tiči največja izguba.'' Domljanović krivi slovenske lastnike: ''Laško je imelo namen uničiti Kaltenberg in povečati delež Zlatoroga. Pivovarno so uničevali s pogojevanjem nakupov. Velike kupce so ob nakupu zaboja Kaltenberga silili, da so morali kupiti še dva zaboja Zlatoroga. To ni šlo.'' Jure Štuc iz Pivovarne Laško je namige o poskusu uničenja nemške znamke označil za neumnost.

''Mastno so zaslužili''
Pivovarna je del bivšega podjetja Prerada. Ker so trgovinice, pekarne po otokih in tovarno testenin že prodali, pa ocenjuje: ''Laščani so že s temi prodajami mastno zaslužili.'' Zaradi suma škodljivih poslov so jih delavci pivovarne prijavili hrvaški protikorupcijski komisiji USKOK, sindikalist pa pravi: ''Če ugotovijo korupcijo, nismo bili oškodovani zgolj mi, ampak tudi mali delničarji v Sloveniji.''

Račun blokiran
Petnajstega maja delavci plač niso dobili, pivovarna ima blokiran račun. Domljanović pravi, da mora biti v dnevu ali dveh odblokiran, sicer čaka firmo stečaj. Da ni tako hudo, pa trdi prokurist pivovarne Marko Sučić, ki je deblokado poskušal doseči, a neuspešno. Srečali ga nismo, čeprav smo ga za to prosili že pretekli teden. Namesto Sučića nas je v Split poklical Jure Struc iz Pivovarne Laško in nam dal vedeti, da nimamo v pivovarni kaj iskati in da bodo na vprašanja odgovorili po e-pošti. Ko popoldne odgovorov še nismo imeli, pa nam je ponudil telefonske. Svoje, ne Sučićevih. Delavci pa stika z Laščani sploh ne morejo vzpostaviti.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.