Slovenija
25 ogledov

Laško toži državo in direktorja UVK

Laško in Mercator pivo Anže Petkovšek
Družbe Skupine Laško so vložile odškodninsko tožbo zoper državo in direktorja Urada za varstvo konkurence (UVK) Damjana Matičiča. Razlog: blokada prodaje Mercatorja.

"Razlog za tožbo je protipravna preprečitev prodaje delnic družbe Mercator, ki je nastala v času prodajnega procesa delnic družbe Mercator leta 2011. Zaradi izdane odločbe UVK, ki je družbam Skupine Laško prepovedala razpolaganje z delnicami družbe Mercator v zaključni fazi prodajnega procesa, je nastala in še nastaja škoda," so odločitev za tožbo pojasnili v Pivovarni Laško.


Banke upnice so namreč že leta 2010 zahtevale, da Skupina Laško odproda vse premoženje, ki ni povezano z osnovnimi posli skupine. Aprila lani je Pivovarna Laško dobila ponudbo Agrokorja, ki je za delnico Mercatorja ponujal 221 evrov, vendar pa je UVK takrat izdal odločbo, s katero je preprečil razpolaganje z delnicami MELR.

Škoda še nastaja

"Družbam Skupine Laško je zaradi takšne odločitve UVK do dneva vložitve tožbe nastala škoda v višini 59,2 milijona evrov, prav tako pa škoda še vedno nastaja, saj družbe še danes plačujejo obresti financiranja nepotrebnega premoženja in se ukvarjajo s procesom prodaje le-tega," so sporočili.

UVK je takrat pojasnil, da bi lahko pri prodaji prišlo do koncentracije, ki pa je niso priglasili Uradu.

Komentarjev 2
  • Žurnalček 01:54 03.oktober 2012.

    Se oni sploh zavedajo , da jih pivci spravijo v enem mesecu na zaustavljeno proizvodnjo i v treh na kant !

  • Realist 09:57 17.september 2012.

    Še sreča da je prišlo do blokade, saj bi bila prodaja Mercatorja najslabša možna poteza za slovensko gospodarstvo. Pa tudi te igrice s strani laščanov so kar malce nerazumljive in podle, ki ne gredo v korist ne eni in ne ...prikaži več drugi strani. Mercatorja pod nobenim pogojem ne smemo prodati, še najmanj pa tujcem. Potem slovenskih izdelkov nikoli več ne bomo videli na policah Mercatorja. In kakšne izdelke bomo potem kupovali na policah trgovin? Samo pogled po policah drogerij DM ti da jasno vedeti kako hitro izginjajo nekateri slovenki izdelki. Izdelke Subrina v drogerijah DM že nekaj čpasa več ne moreš kupiti, prodajalke pa ti ponujajo nekatere slabše izdelke blagovne znamke DM. Sploh ne vem kako je to sploh možno, da jih enostavno ne moreš kupiti...