Slovenija
16 ogledov

Laško v skrbeh zaradi Mercatorja

“Smo potencialna tarča. To je gotovo,” pravi prvi mož Pivovarne Laško Dušan Zork Žurnal24 main
Pivovarna Laško poskuša izboljšati svoj položaj do konzorcija prodajalcev Mercatorja, saj vodstvo Laškega skrbi, kdaj bo nakazana kupnina od morebitne prodaje Mercatorja hrvaškemu Agrokorju.

Pivovarna želi zagotovilo bank, ki sodelujejo pri prodaji Mercatorja, da jih bodo še naprej podpirale oziroma sodelovale pri reprogramu posojil, je poročala STA. Pivovarni Laško bi ustrezalo čimprejšnje nakazilo kupnine morebitnih kupcev Mercatorja. Če bi se to zgodilo šele čez nekaj let, potem bi lahko bilo to usodno za obstoj pivovarne, saj ima ta okrog 400 milijonov evrov dolgov. V primeru prodaje Mercatorja bi Laščani zaslužili nekaj manj kot 200 milijonov evrov, vendar bi morali ta denar takoj nakazati bankam za plačilo posojil.

Ameriška ponudba utegne zaplesti prodajo

Laščani se do torkove prevzemne namere ameriške družbe Eatons Capital za delnice Pivovarne Laško še niso opredelili, saj do uradne objave ponudbe še ni prišlo. Predsednik nadzornega sveta Vladimir Malenković se je po torkovi seji nadzornega sveta vprašal, ali sploh gre za realno ponudbo, in napovedal, da se bo v primeru izkazane kredibilnosti ponudbe nadzorni svet ustrezno odzval.

Če se bo izkazalo, da je ponudba realna, bi potem pivovarji za prodajo deleža v Mercatorju morali dobiti soglasje še od skupščine delničarjev, kar bi postopek prodaje "najboljšega soseda" podaljšalo. Pivovarna v času trajanja prevzemnih postopkov namreč ne sme odprodajati premoženja.

Nadzorniki Laškega o prodaji v petek

O podaji soglasja k prodaji Mercatorja bodo nadzorniki Pivovarne Laško odločali v petek, v vmesnem času pa pričakujejo, da bo uprava družbe poskušala izboljšati svojo pogajalsko pozicijo v postopku prodaje Mercatorja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.