Slovenija
3215 ogledov

Lastnik po ugrizu: Če se je psa bala, bi se mu morala ogniti

pes povodec
Po ugrizu psa sta se oškodovanka in lastnik srečala na sodišču. Lastnik je zatrjeval, da pes sam od sebe ne ugrizne.

Na mariborskem sodišču so višji sodniki odločali o vmesni sodbi v primeru napada psa, ki je pred stanovanjskim blokom novembra 2015 ugriznil žensko. Na prvi stopnji je sodišče namreč ugotovilo, da je tožbeni zahtevek oškodovanke v celoti utemeljen, s čimer pa se ni strinjal lastnik psa. 

Lastnik je v pritožbi dejal, da ne more biti samo on odgovoren, ampak da je tudi tožnica prispevala k tem, piše Delo. Njegov pes pred tem ni nikogar ugriznil in naj ne bi bil nevaren. Psa je imel na povodcu, oddaljenega dva do tri metre od sebe, saj ga, po njegovih besedah, na krajšem ne more imeti, ker bi to bilo mučenje živali. Poudaril je, da pes sam ne napade, če se ne čuti ogroženega. 

Lastnik je, po pisanju Dela, mnenja, da bi se ženska srečanju s psom lahko izognila, če bi odšla iz bloka pri drugem vhodu in ju zaobšla. 

Sodniki so njegovo pritožbo zavrnili. Napad se je zgodil na javnem kraju. Lastnik je imel psa na povodcu, na dolžini dveh oziroma treh metrov. V eni roki je držal telefon, z drugo pa je iz avtomobila jemal stvari. Pes je žensko ugriznil od zadaj v desno, nato še v levo nogo. Ženska se je odzvala s kričanjem in brcanjem, torej tako, kot bi se vsak povprečno razumen človek, je ocenilo sodišče. 

Prav tako so zavrnili izgovor, da psa lastnik ni mogel imeti na krajšem povodcu, ker da bi to bilo mučenje živali. Sodniki so, tako Delo, zapisali, da dejstvo, da imaš psa na povodcu, ne pomeni, da ga imaš tudi pod nadzorom. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Jožef Koprivnikar 19:46 10.april 2018.

    Na kraju izpade da ga je ugriznil iz dobre volje saj je pes.Kriv je lastnik če je pes napadalen nima kaj iskati med ljudmi.Bi ga mora ugrizniti nazaj ?

  • Skias 19:52 09.april 2018.

    Malo se vse skup umirite saj imamo za to dobro plačane sodnike in tale članek ne pokaže cele slike. Blok ima 2 izhoda hmm koliko sta narazen? A je drugi na dvorišče? Povodec 2-3 m + tega se je bala ...prikaži več hmm zveni kot, da je rinila v nesrečo. Kakšne izkušnje imajo drugi s tem psom? V eni roki je držal telefon, z drugo pa je iz avtomobila jemal stvari. Kako je sploh lahko obvladal potem psa? A morate eni res ves čas viset na telefonu? Aja pa koliko daleč vstran od izhoda iz bloka pa je bil parkiran ta

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 14:57 09.april 2018.

    lastnik psa je kriv v celoti,odškodnino naj plača,kazen pa še pesa usmrtit