Slovenija
30 ogledov

Lastnika Pop TV preiskuje urad za varstvo konkurence.

Urad za varstvo konkurence IFP
Na TV3 potrdili, da so Pro Plus pred letom in pol prijavili uradu za varstvo konkurence. Na RTV pravijo, da je prijavo podalo prejšnje vodstvo in da z njo niso seznanjeni.

"TV 3 je že pred približno letom in pol Pro Plus prijavila uradu za varstvo konkurence (UVK). Če so zdajšnje aktivnosti UVK korak k reševanju tega evidentnega problema, smo vsekakor zadovoljni," so nam povedali na TV 3.

"Ker pa je trajalo tako dolgo, da se je postopek sploh začel, smo znotraj medijske skupine MTG že začeli pripravljati pritožbo na Evropsko komisijo (EK), saj Slovenija ni edino področje, kjer CME tako zlorablja svoj položaj. Pritožba bo poslana v naslednjih dneh," so dodali.

"Prijavo UVK zoper Pro Plus je podalo prejšnje vodstvo RTV Slovenija.  Ker z vsebino prijave zdajšnje vodstvo ni seznanjeno, saj v arhivih ni dokumentacije v zvezi s tem,  je tudi ne more komentirati," pa so sporočili z nacionalke.

Pro Plus "zagotavlja popust, če oglašujete le pri njih"

Začetek reševanja tega primera vliva upanje, da se bo kočno uredila zloraba monopolnega položaja, ki ne vpliva samo na televizijski oglaševalski trg ampak tudi na oglaševalski trg vseh slovenskih medijev, pravijo na TV 3.  "UVK smo že ob prijavi predložili dokaze, kjer Pro Plus zagotavlja ugodnejše pogoje oglaševanja, če je delež stoodstotno na Pro Plusu (predložili smo več ponudb, ki jih je Pro Plus poslal strankam)," pravijo.

"Pro Plus tako po našem mnenju več kot evidentno zlorablja monopolni položaj. Tudi če v njihovih dokumentih ne najdejo dokazov, ki bi bili relevantni za ta primer, bi bilo vredno razmisliti o naslednjem koraku, in sicer, da se UVK obrne na oglaševalske agencije in kliente s preprostim vprašanjem, ali oglaševalec dobi boljše pogoje, če sto odstotkov denarja nameni Pro Plusu," so zapisali pri TV3.

Pro Plus potrdil obisk UVK

"Na Pro Plusu smo imeli danes obisk UVK. Zanj so se odločili na osnovi po našem mnenju neutemeljene prijave konkurenčnih televizijskih hiš – TV 3 in javne televizije. Moti jih predvsem velik tržni delež naše hiše," je za Siol.net včeraj zvečer povedala tiskovna predstavnica Pro Plusa Petra Uranjek.

"Njihove očitke zavračamo, saj je tržni delež pogojen s kakovostnim programom, katerega logična posledica je visoka gledanost. Pooblaščenim osebam UVK smo omogočili dostop do vse zahtevane dokumentacije in prostorov," je dodala.

UVK: Sum zlorabe prevladujočega položaja

UVK je postopek zoper Pro Plus začel zaradi "verjetnosti kršitve 9. člena zakona o preprečevanju omejevanja konkurence in 102. člena pogodbe o delovanju Evropske unije".

Ob tem so navedli, da so uradne osebe urada opravile preiskavo v prostorih Pro Plusa. "UVK bo v upravnem postopku, ki je bil uveden 10. avgusta, pridobil vsa relevantna dejstva in dokaze ter postopek zaključil v zakonsko določenem roku," so navedli v UVK.

Po zakonu o preprečevanju omejevanja konkurence zlorabo prevladujočega položaja pomenijo:

  • posredno ali neposredno določanje nepoštenih prodajnih ali nakupnih cen ali drugih nepoštenih poslovnih pogojev;
  • omejevanje proizvodnje, trgov ali tehničnega napredka v škodo potrošnikov;
  • uporaba neenakih pogojev za primerljive posle z drugimi sopogodbeniki, če je s tem sopogodbenik postavljen v konkurenčno slabši položaj;
  • zahteva, da se za sklepanje pogodb sprejmejo dodatne obveznosti, ki po svoji naravi ali glede na trgovinske običaje niso povezane s predmetom teh pogodb.

Novico je včeraj objavil portal Siol.net. "Na Pro Plusu smo imeli danes obisk Urada RS za varstvo konkurence. Zanj so se odločili na osnovi po našem mnenju neutemeljene prijave konkurenčnih televizijskih hiš – TV3 in javne televizije. Moti jih predvsem velik tržni delež naše hiše," je za omenjeni portal včeraj zvečer povedala tiskovna predstavnica Pro Plusa Petra Uranjek.

"Njihove očitke zavračamo, saj je tržni delež pogojen s kakovostnim programom, katerega logična posledica je visoka gledanost. Pooblaščenim osebam urada smo omogočili dostop do vse zahtevane dokumentacije in prostorov," je še povedala.

TV3: prijavili smo jih že pred letom in pol, pritožba na EK v nekaj dneh

Komentarjev 1
  • nergač 08:24 12.avgust 2011.

    "....saj je tržni delež pogojen s kakovostnim programom, katerega logična posledica je visoka gledanost."---no, tole je pa verjetno mišljeno kot šala dneva. Kakšnih se znebijo nekateri...Potem je logična posledica kakovostnih vsebin verjetno tudi branost Žurnala, če deluje ta ...prikaži več lagika tudi on line.