Slovenija
15504 ogledov

Lastniki avtomobilov to možnost premalo poznajo

Parkirani avtomobili
Zakon lastnikom novejših avtomobilov daje možnost, da opravijo registracijo vozila za več kot eno leto, a je v praksi zadeva precej drugačna.

Zakon o motornih vozilih (ZMV-1) že danes omogoča registracijo vozila za več kot eno leto, če so za to izpolnjeni pogoji, določeni v prvem odstavku 30. člena in prvega odstavka 32. člena omenjenega zakona. Izpolnjeni morajo biti torej vsi pogoji za registracijo vozila in pogoji za izdajo prometnega dovoljenja. 

Prometno dovoljenje se izda vozilu, ki je opravilo tehnični pregled, za katerega je bilo sklenjeno obvezno zavarovanje in je bila poravnana obveznost plačila letne dajatve za uporabo vozil v cestnem prometu. Ker morajo biti pogoji za izdajo prometnega dovoljenja izpolnjeni kumulativno, to pomeni, da se lahko prometno dovoljenje izda oziroma podaljša za več kot samo eno leto, če v tem obdobju ni treba opravljati tehničnega pregleda in če je bilo za celotno obdobje sklenjeno obvezno zavarovanje ter plačana dajatev za uporabo vozil v cestnem prometu.

tehnični pregled | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kako je v praksi?

"Fizična oseba ne more registrirati vozila za več kot eno leto, saj so zavarovalne police letne (ali krajše). Možnost večletne registracije izkoristijo oziroma lahko koristijo le pravne osebe. Seveda je to mogoče, kadar gre za novejše vozilo, pri katerem tehnični pregled ni potreben, zavarovalna polica pa je generalna," pojasnjujejo na AMZS.  

Na Zavarovalnici Triglav pojasnjujejo, da "trenutno izdajamo zavarovalne police za vsakoletno obnovo oziroma tako imenovanim letnim obračunom premije." Doslej so povpraševanja za zavarovanje vozil za več kot eno leto dobili le s strani leasing hiš. 

Pri zavarovalnici Generali menijo, da večina lastnikov vozil s to možnostjo, ki jo ponuja zakon, ni dobro seznanjena. Nekoliko več o tem vedo posamezna podjetja. "Pri avtomobilskih zavarovanjih, ki jih sklepajo posamezniki oziroma fizične osebe, pri Generali d. d. trenutno ne beležimo zavarovanj, ki bi bila sklenjena za daljše časovno obdobje (več kot eno leto). Avtomobilska zavarovanja s trajanjem več kot eno leto pa občasno pri nas urejajo pravne osebe (podjetja), ki ponudnika zavarovanj običajno izberejo preko javnega razpisa," povedo o trenutnem stanju.

Avtomobilsko zavarovanje | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Postopek se v primeru sklenitve zavarovanja za več let se ne razlikuje bistveno od postopka za sklenitev običajnega enoletnega zavarovanja. "Potrdilo o zavarovanju se v primeru sklenitve večletnega zavarovanja nanaša na daljše zavarovalno obdobje, obveze iz zavarovalne pogodbe pa so enake kot pri enoletni polici, le da trajajo celotno zavarovalno obdobje. Stranka ima torej z zavarovanjem za več let nekaj manj vsakoletnih skrbi kot v primeru enoletnega zavarovanja," pojasnjujejo pri Generali. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • matermila 06:18 07.julij 2019.

    Lastniki avtomobilov to možnost premalo poznajo....,tudi če bi jo,je nebi mogli izkoristiti,če pa zavarovalnice tega ne omogočajo.Torej imamo neuporaben zakon,kot še toliko drugih.Čisto po slovensko.

  • Avatar Savistarra
    Savistarra 01:35 07.julij 2019.

    Ali veš, kje najti žensko za eno noč? Pridite v >>> www.Bredhot.Com

  • Avatar Micheal_Benson
    Micheal_Benson 20:33 06.julij 2019.

    Pozdravljeni, z veseljem vam sporočam, da je resnično posojilo podjetje, od katerega lahko dobite hitro posojilo, nudimo vse vrste posojil našim zaupanja vrednim strankam z obrestno mero 3%, kontaktirajte nas, če potrebujete posojilo. Pošljite nam e-pošto Michealbensonloanagency@gmail.com Obrazec za posojilo ...prikaži več in ga vrnite. Whatsapp: +61447666281 Polno ime ................. Let .............. Država ..................    Znesek zahtevanega posojila. .................. Trajanje ................