Slovenija
4957 ogledov

Lastniki nepremičnin: To lahko brez stroškov naredite le še danes, potem ...

Hiše
1/2
Anže Petkovšek
Lastniki nepremičnin lahko še danes bistvene podatke o svoji nepremičnini v registru nepremičnin spremenijo brezplačno prek vprašalnikov, v prihodnje bodo morali za to pri geodetskem podjetju ali projektantu naročiti elaborat.

Gre za podatke o legi in obliki stavbe, o površinah, dejanskih rabah delov stavb in letnicah izgradnje. Za spremembo teh podatkov bo od petka naprej treba naročiti elaborat geodetske storitve pri geodetskem podjetju ali projektantu.

Vpis stavbe v kataster stavb je potreben v roku enega meseca po zaključku gradnje oziroma ob začetku uporabe take novogradnje. Lastniki bodo vlogo za evidentiranje z izdelanim elaboratom morali oddati na najbližjo geodetsko upravo.

"S tem je zagotovljena pravna varnost lastnikov nepremičnin tudi za podatke, ki so bili v preteklosti evidentirani le z vprašalnikom," pravijo v Geodetski upravi RS (Gurs).

slovenija 22.11.13, hisa, hise, druzinske hise, druzinska hisa, ulica, naselje, Novost Slovenija Za spremembo podatkov o nepremičnini 600 evrov na hišo

Lastniki pa lahko še vedno sami spreminjajo podatke za stavbo o priključkih (elektrika, kanalizacija, vodovod, plin), o letu obnov (fasada, streha), o materialu nosilne konstrukcije in o tipu stavbe ter podatke o delu stavbe glede leta obnove (okna, inštalacije), dvigala, višine etaže, številki nadstropja in upravnika.

A teh podatkov ne bodo mogli več spreminjati prek spletne aplikacija, ampak bodo morali izpolniti vprašalnik registra nepremičnin, ki je dostopen na spletni strani Gursa. Ta bo nato o vpisu podatkov iz vprašalnika izdala odločbo.

Gurs lastnikom priporoča, naj preverijo evidentirane podatke o njihovih nepremičninah prek javnega vpogleda v podatke o nepremičninah, dostopnega na portalu e-prostor. Če so podatki ustrezno evidentirani, pa čeprav samo v registru nepremičnin na osnovi vprašalnikov, lastnikom ni treba storiti ničesar.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • shirley 19:44 22.november 2018.

    Naredil bom 86 evrov na uro od doma. Bil sem šokiran, ko je moj sosed rekel, da je povprečje 95 dolarjev, vendar vidim, kako to počne zdaj. Zdaj imam toliko svobode, ko sem sam lastnik. obiščite >> www.WebJob33.Com

  • borut08 16:38 22.november 2018.

    Dobro,da me je drzava unicila in nic nimam in posledicno ne bom imel stroskov z nepremicninami.

  • Avatar Darko Capek
    Darko Capek 11:43 22.november 2018.

    sam kradl bi lopovi