Slovenija
34 ogledov

Lastniki NLB za dokapitalizacijo

NLB Boštjan Tacol
Lastniki NLB so se odločili za novo dokapitalizacijo, drugo v dobrem letu dni. Skupščina je danes tudi odpoklicala dosedanje nadzornike.

Lastniki Nove Ljubljanske banke (NLB) so potrdili predlagano dokapitalizacijo v višini 381 milijonov evrov. Z dokapitalizacijo s pomočjo začasne rešitve v obliki pogojno zamenljivih obveznic bo NLB izpolnila zahteve regulatorjev, do konca leta pa naj bi se država nato z zasebnimi vlagatelji dogovorila o trajnejši rešitvi za banko.

Uprava brez razrešnice

Uprava Nove Ljubljanske banke (NLB) na današnji skupščini ni dobila razrešnice za lani opravljeno delo. Poleg predsednika uprave Boža Jašoviča, ki je konec lanskega leta sicer podal nepreklicni odstop s položaja, razrešnice niso dobili še David Benedek, Marko Jazbec, Robert Kleindienst in Claude Deroos ter Guy Snoeks iz vrst belgijske KBC.

Skupščina NLB je danes odpoklicala dosedanje nadzornike največje slovenske banke. Za nove nadzornike je na predlog vlade imenovala Janka Medjo, Stephana Wilckeja, Klemna Vidica, Saša Cunderja, Mira Germa, Mirana Pleterskega in Albina Hojnika. Namesto Stojana Petriča, ki je odstopil januarja, je imenovala Matjaža Schrolla.

KBC se je umaknil

Nova Ljubljanska banka (NLB) mora do konca meseca izpolniti zahteve regulatorjev ter količnik najbolj kakovostnega temeljnega kapitala (Core Tier 1) s trenutne ravni malenkost pod šestimi odstotki dvigniti na vsaj devet odstotkov.

Koalicija se je zavezala, da banke tokrat ne bodo dokapitalizirali davkoplačevalci, temveč bo poskušala država najti strateškega vlagatelja. Vlada se zato pogaja s potencialnimi vlagatelji, med katerimi naj bi bila tudi KBC kot druga največja lastnica.

Po neuradnih podatkih naj bi finančnemu ministru Janez Šušteršiču v pogajanjih dala zdaj košarico še četrtinska lastnica banke KBC. Ta po podatkih Financ zahteva izločitev slabega portfelja (tako kot EBRD in IFC), poleg tega pa se ne strinja z dokapitalizacijsko ceno delnice, 68,71 evra za delnico.

Tako naj bi država ves potreben kapital zagotovila sama, za to bo verjetno porabila depozite, ki jih ima zdaj pri NLB. Iz ministrstva za finance so sicer že sporočili, da se bo Šušteršič odzval (šele) jutri.

Komentarjev 3
  • nasha71 20:51 27.junij 2012.

    Js bi tut mela enga vosla, k bi za mano pufe poravnavou...a se to lahko kje prjavš??? lol

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 17:32 27.junij 2012.

    jaz bi že zdavnaj lastnike nlb poslal ve se kam

  • 1111 17:00 27.junij 2012.

    ....ja pa kaj še?? ...res bi bilo treba komu koleno preluknat!!!