Slovenija
23 ogledov

Lastniki, počakajte na obvestila!

Obvestila o vrednosti nepremičnin bodo lastniki dobili od 29. septembra do 4. ok Žurnal24 main
Nepremičnine. Obvestila o vrednosti prispejo do 4. oktobra. Pri vsakem podatku do desetina napačnih.

“Ob preverjanju podatkov na portalu E-prostor.gov.si sem zaznal, da imam na Betnavski ulici zapisano kar dvakrat večjo neto uporabno površino, kot jo dejansko imam. Poleg tega ima moja hiša, ki je enako visoka kot sosedova, štiri etaže, sosedova pa tri,” se na nas obrača razburjen bralec. Sprašuje se, ali naj takoj ukrepa ali naj počaka na obvestilo in potem vloži ugovor.

“Vsem lastnikom nepremičnin predlagamo, naj počakajo na obvestilo o poskusnem izračunu vrednosti nepremičnin. Po pregledu obvestila bodo lahko podatek, ki ne ustreza dejanskemu stanju, tudi spremenili,” svetujejo na Geodetski upravi RS (Gurs).

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Uporabna površina šteje
“Zanima me, ali so to relevantni podatki in ali bodo na podlagi tega računali vrednost nepremičnin. Ker potem bo moja nepremičnina ovrednotena dvakrat višje, kot je njena dejanska vrednost,” se še sprašuje bralec, ki ni želel biti imenovan.

“Število etaž zamenjujejo z nadstropji. Podatek ne vpliva na nič,” pravi direktor Gursa Aleš Seliškar. So pa na Gursu potrdili, da se pri vrednotenju stanovanja upošteva uporabna površina, pri hišah pa kombinacija uporabne in neto tlorisne površine. Poskusni izračun bo sicer izdelan na podlagi podatkov, ki so bili v registru nepremičnin 15. junija letos.

Podatke lahko preverite že zdaj
Nepremičnine. Na spletni strani Prostor.gov.si kliknite na povezavo Javni vpogled v podatke o nepremičninah. Iščete lahko po katastrski občini in številki parcele ali pa kar po naslovu.

Lastnik še občina
Bralka pa je ugotovila, da je kot solastnik stanovanja vpisana Mestna občina Maribor. Napako so sicer v nekaj dneh odpravili, potem ko je poklicala območno enoto geodetske uprave. Pojasnili so ji, da se je napaka zgodila pri vnosu podatkov v sistem.

“Po grobih ocenah pri vsakem podatku do deset odstotkov podatkov manjka ali je nepravilnih,” menijo na Gursu.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.