Slovenija
787 ogledov

Lastnikom zasebnih šol se lahko smeji: To so sprejeli poslanci

Waldorfska šola Ljubljana
1/3
Saša Despot
Poslanci so s 47 glasovi za in 43 glasovi proti potrdili predlog novele za ureditev financiranja zasebnih šol. Koalicijski poslanci so z njeno vložitvijo želeli uresničiti odločbi ustavnega sodišča.

Predlog novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki so ga v začetku maja v parlamentarno proceduro vložili poslanci SDS, NSi in SMC, predvideva, da država zagotovi 100 odstotkov sredstev za obvezni program in 85 odstotkov sredstev za izvajanje razširjenega programa, torej dopolnilnega pouka, podaljšanega bivanja in jutranjega varstva v zasebnih osnovnih šolah. Teh je v Sloveniji šest, javnih osnovnih šol in podružničnih šol pa je v Sloveniji 448, so v razpravi v DZ izpostavili mnogi poslanci.

Ustavno sodišče je prvič leta 2014 odločilo, da sedanji sistem, ko zasebne osnovne šole z javno veljavnim in akreditiranim programom niso enako financirane kot javne šole, neustaven. V teh letih je neslavno propadlo več predlogov za uresničitev odločitve ustavnega sodišča, ker nikoli ni bilo zadostne politične podpore nobeni od predlaganih rešitev. Z lansko dodatno ustavno odločbo pa je odločilo, da mora država 100-odstotno financirati obvezni del programa.

DZ je danes tudi večinsko podprl dopolnilo nepovezanih poslancev, s katerimi zasebnim šolam postavljajo kriterije za njihovo upravičenost do javnega financiranja. Tako morajo biti vpisane v razvid izvajalcev, vpisni pogoji morajo biti napisani tako, da zagotavljajo vpis ne glede na narodnost, spol, raso, vero itd., ali kakšno drugo okoliščino. Zasebne glasbene šole morajo, da bi pridobile financiranje, izvajati pouk najmanj treh orkestrskih instrumentov in imeti vpisanih najmanj 35 učencev. Pogoj je tudi, da morajo imeti zasebne šole zaposlenih vsaj 80 odstotkov učiteljev, potrebnih za izvedbo programa.

 
Komentarjev 3
  • jakec42 13:24 16.julij 2021.

    Če jih financiramo z davkoplačevalskim denarjem,to niso zasebne šole-narobe svet!

  • lada 11:42 16.julij 2021.

    učenec lahko dobi samo batine, saj si drugega ne zasluži, kakor tudi komunisti, ki so se šolali v elitnih šolah, za reveže so pa ja dobre komunistićke šole, kućko pod prućko pa pošlje prsron pajzl u gnili kapitalizem - A m e r i k o

  • Pepe007 08:54 16.julij 2021.

    Denar naj "dobi" učenec in ne šola v obliki voucherja. Kam ga nese, je njegova stvar. To bi moralo veljati za vse stopnje izobraževanja. Ob tem, da bi od srednje šole naprej ta voucher moral prejemnik odplačati tako, da bi ...prikaži več imel kak % višjo dohodnino, dokler ne povrneš dolga.