Slovenija
8761 ogledov

Lastniku Telemacha in Sport Kluba grozi astronomska globa

denar, euro, bankovci Žurnal24 main
Upravno sodišče je zavrnilo zahtevo skupine United Group za začasno zadržanje izvrševanja odločbe agencije za varstvo konkurence, je danes agencija objavila na svojih spletnih straneh.

Odločbo, da mora United Group v roku pol leta odprodati programe Sport Klub, je agencija izdala že 4. septembra, včeraj pa so javno objavili izrek odločbe. United Group mora že do začetka decembra (v roku 90 dni od 4. septembra) izločiti dejavnost izdajanja TV programov Sport Klub. 

Začasna odločba je tako zavrnjena, o tožbi pa Upravno sodišče še ni odločilo. United Group je prepričan, da je agencija preozko opredelila upoštevni trg. "Agencija je trg opredelila tako ozko (posebni plačljivi športni TV programi v slovenskem jeziku), da bi bil vsak kupec teh športnih pravic že po definiciji monopolist; celo Eurosport ne velja za konkurenco, čeprav je pridobil določene pravice izključno za območje Slovenije in tako očitno targetira slovensko občinstvo. Nobena druga agencija za varstvo konkurence na svetu ni nikoli uporabila take opredelitve trga," so prepričani v United Group, kjer so na sodišču pred tem poskušali ustaviti postopek presoje koncentracije, a s trditvijo, da so podjetje odprodali, sodišča niso prepričali, saj so pred tem dejavnost prenesli na drugo podjetje v svoji lasti. 

Grozi astronomska globa

Če bo odločba obveljala, pa United Group grozi astronomska globa v višini deset odstotkov lanskoletnega prometa, prekrškovni postopek je že v teku. "Javna agencija za varstvo konkurence v primeru koncentracije podjetij iz skupine United Group nad dejavnostjo izdajanja TV programov Sport Klub (v času priglasitve je bila Agenciji priglašena kot koncentracija podjetij Adria Media Limited in IKO BALKAN S.R.L.) vodi prekrškovni postopek zaradi prepozne priglasitve," so nam pojasnili in dodali, da bo postopek "zaključen v najkrajšem možnem času, ko bodo izpolnjeni vsi pogoji za izdajo odločbe".

Prekršek je izvrševanje pravic in obveznosti iz koncentracije pred izdajo odločbe in prepozna priglasitev koncentracije, namesto v 30 dneh od sklenitve pogodbe so jo priglasili dobro leto kasneje. Pravna oseba se za ta prekršek v skladu z določili 74. člena Zakona o preprečevanju omejevanja konkurence kaznuje z globo do 10 odstotkov letnega prometa v predhodnem poslovnem letu.

United Group je imel v zadnjih dvanajstih mesecih po podatkih z njihove spletne strani več kot pol milijarde prihodkov, globa bi lahko torej znašala skoraj 56 milijonov evrov. Zelo verjetno bo nižja, saj se lahko agencija odloči in pri odmeri kazni upošteva le prihodke, ki so pridobljeni iz naslova sporne koncentracije, torej s prodajo Sport Kllub programov, v tem primeru bi bila globa predvidoma med milijon in dva milijona evrov. 

Odgovorni osebi grozi od pet do deset tisoč evrov globe, če je narava storjenega prekrška posebno huda zaradi višine povzročene škode oziroma višine protipravno pridobljene premoženjske koristi ali zaradi storilčevega naklepa oziroma njegovega namena koristoljubnosti, se odgovorna oseba pravne osebe kaznuje z globo od 15 do 30 tisoč eurov.

Za zdaj je jasno le, da so koncentracijo priglasili prepozno, o morebitnem izvrševanju pravic iz koncentracije pa na agenciji v konkretnem postopku še ne morejo govoriti, saj postopek še ni pravnomočno zaključen.

Operaterji glede odškodninskih tožb še previdni

Ali bodo vložili odškodninske tožbe, v operaterjih, ki so morali plačevati za Sport klub, še ne komentirajo, v A1 in Telekomu Slovenije so povedali, da jo še preučujejo. "S celotno vsebino odločbe še nismo seznanjeni tako, da jo v tem trenutku tudi ne moremo komentirati. Pozdravljamo pa odločitev agencije in nadaljnje ukrepe, ki bodo zagotovili, da bodo imeli vsi operaterji in drugi kupci pravic za retransmisijo TV programov v Republiki Sloveniji dostop do teh in drugih bodočih TV programov in dodatnih oblik uporabe TV programov po pravičnih, razumnih in nediskriminatornih cenah," so komentirali v T-2.

Sodeč po pojasnilih agencije za varstvo konkurence izdana odločba še ni zadostna podlaga za odškodninske tožbe. Čeprav zakon izrecno določa, da lahko vsi, ki zaradi kršitve konkurenčnega prava utrpijo škodo, zahtevajo njeno povrnitev, to velja le za primere omejevalnih sporazumov in zlorabo prevladujočega položaja, ne pa za nedovoljene koncentracije. 

V primeru Sport Kluba že od februarja 2015 teče tudi postopek zaradi zlorabe položaja, kdaj bo postopek končan, pa v agenciji za varstvo konkurence ne morejo napovedovati.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 8
 • Avatar praufo
  praufo 15:29 21.september 2018.

  za vse to je kriva vlada, pa tudi poslanci, pa saj tudi oni plačujejo enim ali drugim operaterjem, dejmo začet nabijat na poslance

 • Žurnalček 11:00 20.september 2018.

  Ne razumem . Sport klub je plačljiv v osnovnem programu se pravi , da so naročniki vsi Telemahovi naročniki ! In kje je sedaj ta luknja , da je ustvarjen dohodek Sport kluba manjši od skupnega dohodka , ko pa ...prikaži več imajo vsi trojček . Se pravi tretjino prihodka,kar znese 190Km € in je potem kazen 190.000.000€

 • Avatar vec
  vec 21:30 19.september 2018.

  fak 15 tisoč je atronomska kazen za rajo, za take firm a kot je united group je 15k eurov v bistvu posmeh tistemu ki jih kaznuje. moglo bi bit 15 miljonov pa še to bi z lahkoto plačali pa tud ...prikaži več 150 nebi niti trznili.

Sorodne novice