Slovenija
25 ogledov

Laže družini umrlega delavca?

Med zadnjimi so bili predvajani prisluhi obtoženi Hildi Tovšak. (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Denar, ki so ga za družino pokojnega A. H. zbirali delavci, je Vegrad končno le izplačal. Koliko denarja je bilo zbranega, podjetje noče razkriti. Družina drugega umrlega delavca denarja še ni prejela.

Kakor smo že poročali, je poslovni sistem Vegrad že dlje časa pod drobnogledom Policijske uprave Celje. Obravnavali naj bi štiri sklope dogodkov, ki bi lahko imeli predznak kaznivih dejanj. Kriminaliste med drugim zanima, kje je 14 tisoč evrov, ki so jih delavci solidarnostno zbrali za družino umrlega sodelavca A. H., Vegrad pa je denar neupravičeno zadržal. Pooblaščenec umrlega delavca, odvetnik Boštjan Verstovšek, je zatrdil, da je podjetje po njihovem pozivu denar le izplačalo.

Potrkala na vest delavcev, na svojo pozabila

Direktorica Vegrada Hilda Tovšak je na delavce tri dni po prometni nesreči A. H., ki se je zgodila 16. oktobra lani, naslovila dopis, v katerem jih je pozvala, naj družini umrlega prispevajo del plače. Poljubne zneske so jim nato odtegnili od septembrske plače in nakazali na posebni račun Vegrada. Ker denar tudi po osmih mesecih ni bil izplačan, je družina pooblastila odvetnika Boštjana Verstovška, ki je konec junija na Vegrad naslovil zahtevek, da se mora denar izplačati najkasneje v osmih dneh, priložijo pa naj se tudi dokazila o višini nakazil.

"Junija me je obiskal član družine umrlega in zatrdil, da je bil zaradi denarja več kot desetkrat na Vegradu, vendar izplačila ni uspel doseči. Naredili smo zahtevek in denar je bil nakazan," nam pove Verstovšek.

Kje je ostanek denarja?
"Podjetje je 9. avgusta le nakazalo 11.215 evrov, zahtevanega seznama višine nakazil delavcev pa nismo dobili," poudari. Po nekaterih podatkih naj bi bilo na račun nakazanih najmanj 15 tisoč evrov. Na vprašanje, kje je razlika, nam odvetnik ni znal odgovoriti, je pa zatrdil, da bodo kriminalisti preverili, ali je bil nakazan ves denar. "Vsi skupaj dvomimo, da je bil nakazan celoten znesek," doda odvetnik.

Druga družina čaka 20 tisoč evrov
To pa ni osamljen primer, saj so delavci po smrti H. D. na gradbišču v Ljubljani pred poldrugim letom za družino umrlega zbrali okoli 20 tisoč evrov. Sin in mati umrlega denarja nista dobila z izgovorom, da bi si morala najprej kupiti hišo ali stanovanje, nakar bi podjetje lahko izplačalo denar. Vegrad naj bi se z družino pokojnega kasneje dogovoril, da bodo prispevali vsa zbrana sredstva pri nakupu stanovanja v Sarajevu, vendar jih po njihovih navedbah družina o izboru še ni obvestila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.