Slovenija
19 ogledov

Lažje po male Ruse

V prihodnje naj bi se o sporazumu glede posvojitev pogajali tudi z Ukrajino. (Fo Žurnal24 main
Posvojitve.
 Največ posvojenih otrok je iz Rusije, veliko na lastno pest, vlada začenja pogajanja.

Slovenija naj bi do konca letošnjega leta sklenila pogajanja o sporazumu glede posvojitev otrok z Rusijo, od koder je največ posvojenih otrok. Izhodišča bo vlada sprejemala na eni od prihodnjih sej.

“Postopki posvojitve bodo bolj dorečeni, nobenih dvomov ne bo glede priznanja posvojitve, stroški ob posvojitvi bodo le s prevodi in bivanjem v tujini v adaptacijski dobi,” je povedala Ana Vodičar, direktorica direktorata za družino pri ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) ter vodja slovenske pogajalske delegacije.

Največ iz Rusije
Posvojeni. Od leta 2005 do leta 2009 je bilo največ, 16 otrok posvojenih iz Rusije, osem iz Makedonije, trije iz Srbije in Črne gore, pet iz Ukrajine, eden iz ZDA, trije iz Romunije, dva iz BiH ter po eden iz Hrvaške, z Madagaskarja in iz Kitajske.

Posvojitve na lastno pest
Stroški posvojitev v državi, s katero ni sklenjen sporazum o posvojitvah (doslej je tak sporazum od leta 2008 uveljavljen le z Makedonijo), lahko znašajo 20 tisoč evrov in več. Bistveni del denarja pa gre za plačilo odvetnikom, “za katere se ne ve, ali to sploh so,” so dejali v društvu Živa, kjer so, kot pravijo, zaradi ignorance države prenehali posredovati pri posvojitvah v tujini.

“Pari so prepuščeni sami sebi,” je povedala Eva Cerkvenik, predsednica društva Živa. “Posvojitev iz tujine je veliko, ne samo iz Rusije, tudi iz drugih držav; iz Afrike je zadnje čase kar nekaj otrok, posvojitve potekajo, vendar vse na lastno pest. To pa med drugim prepoveduje haaška konvencija. Slovenija je edina evropska država, ki to dovoljuje,” je dodala.

Slovenija je haaško konvencijo o varstvu in sodelovanju pri meddržavnih posvojitvah ratificirala leta 2002.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.