Slovenija
60 ogledov

"Lažno moraliziranje in sprenevedanje"

Podelitev odlikovanja Tomažu Ertlu decembra 2009. (Foto: Bobo) Žurnal24 main
SDS na spletni strani objavila dokument, ki kaže na to, da je Türk v času vodenja manjšinske komisije SZDL neposredno komuniciral z Ertlom.

Njegovo sprevrženo moraliziranje in nespretno izmikanje ter nezakonito zapiranje arhivov, ki si jih je privoščila vladajoča koalicija, sta samo še dodatno motivirala na stotine ljudi, da odkrijejo resnico.
SDS

SDS je na spletni strani objavila dokument iz leta 1982 – oglejte si ga tu –, ki kaže na neposredno komunikacijo med Tomažem Ertlom in predsednikom države Danilom Türkom.

V dokumentu Ertl Türka, takrat predsednika komisije za manjšinska in izseljenska vprašanja, obvešča o imenovanju Borisa Podbevška v komisijo namesto Pavla Carja.

Po mnenju SDS tako Türkova izjava o poznavanju ozadja bombnega atentata v Velikovcu "ni bila edina neresnica, ki jo je predsednik izrekel ali zapisal v zvezi s svojimi povezavami z Udbo in njenimi najvišjimi šefi".

Neposredno komunicirala
Poslanec SDS Jože Tanko je na predsednika republike marca 2010 (Tomaža Ertla, nekdanjega šefa SDV, je odlikoval konec leta 2009) naslovil pisno vprašanje o tem, kako dolgo se poznata, kje sta se spoznala in pri katerih projektih sta sodelovala.

Teroristična enota Udbe
Po trditvah SDS obstaja več dokumentov, ki dokazujejo obstoj posebne enote znotraj slovenske Udbe. Imenovala naj bi se PC SORA, v njej naj bi sodelovalo okoli 30 uslužbencev, locirani so bili večinoma v Mariboru. Ta posebna enota naj bi bila usposobljena in opremljena za izvajanje terorističnih akcij.

"Tomaža Ertla osebno ni poznal takrat, pa tudi danes ga pozna zgolj bežno. Srečala sta se samo na prireditvah v spomin na akcijo Sever in ob podelitvi odlikovanja," se je glasil Türkov odgovor.

"Predsednik komisije za manjšine g. Danilo Türk je bil od konca leta 1979 do sredine 80. let prejšnjega stoletja politično nadrejen funkcionarju Udbe, ki je bil član njegove komisije in je kot šef pristojnega oddelka usmerjal mednarodne teroristične akcije na Koroškem. Slovenska Udba je namreč v času, ko sta bila njena šefa Janez Zemljarič in Tomaž Ertl, preko svojih uslužbencev in sodelavcev poleg atentata v Velikovcu izvedla še vrsto drugih terorističnih akcij na Koroškem, ki so močno škodile slovenski manjšini. Ne vemo, kaj sta se predsednik komisije Danilo Türk in funkcionar Udbe Pavle Car ali Boris Podbevšek pogovarjala, zagotovo pa lahko sklepamo, da Udba v Türkovi komisiji ni bila zato, da bi 'analizirala in pravno interpretirala zakonske osnutke takratnega časa, ki so imeli namen na novo urediti položaj slovenske in hrvaške manjšine v Avstriji', kot je na današnji novinarski konferenci dejal PRS," so zapisali v SDS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.