Slovenija
36 ogledov

LC: izvedli bodo vse možne analize

Macerl (na fotografiji desno) bo skupaj s predstavniki društva jutri pred franco Žurnal24 main
Predstavniki vlade so zagotovili, da bodo izvedli potrebne študije za ugotovitev, ali ima Lafarge Cement s svojim delovanjem takšne vplive, da je potrebno ukiniti sosežig ali drugače ukrepati.

Predsednik vlade Borut Pahor je na sestanek poleg ministrice za gospodarstvo Darje Radić ter ministra za zdravje Dorijana Marušiča povabil še predstavnike občine Zagorje ob Savi, organizacije Eko krog in civilne iniciative.

Za Eko krog so glavni problem nepravilen postopek izdaje okoljevarstvenega dovoljenja za Lafarge Cement in izjemno visoke mejne vrednosti za izpuste strupenih snovi v okolje, ki so zapisane v tem dovoljenju.

Državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor Peter Gašperšič je dejal, da so se dogovorili za pospešitev izvajanja sklepov, ki so jih sprejeli minuli teden ter da bodo opravili celovito presojo vplivov trboveljske cementarne in drugih objektov v Zasavju na okolje.

Naredili bodo vse potrebne študije
"Narejeno bo vse, kar je potrebno, vse analize in vse študije, da bi dejansko prišli do temeljne ugotovitve, ali ima cementarna s svojim delovanjem takšne vplive, da je potrebno bodisi zaostriti pogoje njenega delovanja bodisi ukiniti sosežig ali ukrepati kakorkoli drugače," je dejal Gašperšič in dodal, da je težko napovedati, kdaj bodo analize končane.

Predsednik društva Eko krog Uroš Macerl je z ostalimi predstavniki iz Zasavja Pahorju izročil tako imenovan "kategorični imperativ Zasavčanov", ki vsebuje štiri zahteve: odvzem dovoljenja za sežig odpadkov v Lafarge Cementu, revizijo postopka pridobivanja in vsebine okoljevarstvenega dovoljenja za cementarno, izvedbo poročila o vplivih na okolje ter prednostno obravnavo presoje zakonitosti njegove izdaje, ki poteka na upravnem sodišču.

 

"Dekorativen" sestanek

"Mislim, da so bili vsi sestanki do zdaj, vsaj kakor jih doživljam jaz, dekorativne narave.

Gre za to, da vlada sebe predstavlja kot tisto, ki ima posluh za okoljske probleme, za stike s civilno družbo.

Vse tisto, kar se tam zmenimo in kar ponujamo, pa je v popolnem nasprotju s tem, kar se potem naredi – s takšnimi revizijami. Ne pokažejo niti pikice konstruktivnosti,
" še dodaja Macerl.

Brez optimizma pred sestankom
Pred sestankom je Macerl za zurnal24.si dejal: "Kaj od te revizije pričakujemo mi, na način, na kakršnega je bila narejena, je tako vsem jasno. Ampak pustimo se presenetiti, čeprav presenečenj v pozitivnem smislu zagotovo ne bo."

"Na sestanek smo povabljeni brez gradiva. Ničesar nimamo. Mi pridemo tja in tam nam bodo nekaj povedali. Vemo pa, na kakšen način so do tega, kar nam bodo povedali, prišli," je dejal sogovornik. "Revizijo dela Arsa in Mopa sta delala Arso in Mop. To je poneumljanje do konca. To je metanje denarja stran."

Macerl še vedno čaka na sestanek, kjer bodo lahko v dveh urah s strokovnjaki z različnih področij prestavili problematiko v Zasavju. Po njegovem mnenju pa si vlada ne želi konstruktivnega sestanka, saj so, kot je dejal Macerl, le dan pred sestankom dobili elektronsko pošto, v kateri so bile na sestanek vabljene še štiri osebe.

"To, da danes po elektronski pošti sporočiš, da jutri lahko pridejo še štirje, je poniževanje civilne družbe. Ne moreš zdravnika sneti iz ambulante, da bo prišel jutri na sestanek s Pahorjem."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.