Slovenija
23 ogledov

LDS dobila enega župana, SMC nobenega

Milan Kučan pri LDS. Anže Petkovšek
Največ možnosti za zmago v prvem krogu volitev so imeli kandidati stranke SLS, okoli 40 odstotkov vseh kandidatov je slavilo, najmanj pa kandidati stranke SMC - izvoljen ni bil nobeden.

Po dozdajšnjih podatkih državne volilne komisije so v prvem krogu lokalnih volitev v večini slavili županski kandidati, ki so kandidirali na podlagi skupine volivcev in samostojni kandidati – včeraj je tako slavilo kar 81 neodvisnih kandidatov od 277, ki so kandidirali.

Največ možnosti, če vas podpre SLS

Med političnimi strankami je že tradicionalno slavila SLS, ki je dobila 25 županov. Tudi sicer ima Slovenska ljudska stranka najboljše razmerje med med predlaganimi županskimi kandidati in izvoljenimi – kar 40 odstotkov predlaganih je bilo tudi izvoljenih.  Med političnimi strankami so največ županov dobile še stranke SDS (17), SD (12) in NSi (7).

Dva župana je dobila stranka Desus, v Apačah in Črnomlju, čeprav je njen prvak Karl Erjavec napovedoval, da  bodo dobili tri ali štiri župane. V stranki LDS so na volitvah prišli do enega županskega stolčka v Markovcih. "Tudi LDS ima svojega župana in tudi v drugem krogu bomo prisotni. Zahvala vsem, ki še vedno verjamete v zapuščino Dr. Drnovška," so zapisali na Twitterju.

Brez župana, a zadovoljni s kandidatnimi listami

Nobenega župana pa ni dobila največja parlamentarna stranka SMC, ki je predlagala 40 kandidatov.  Že včeraj so pojasnili, da menijo, da je že zgolj to, da so v 131 občinah nastopili s kandidatnimi listami velik dosežek. Zadovoljni pa so tudi z drugim mestom na lestvici uspeha strank na volitvah v občinske/mestne svete.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.