Slovenija
13 ogledov

LDS se bo poklonila v Zagorju

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Tri leta od Drnovškove smrti. LDS s Katarino Kresal se bo njegovemu spominu poklonila na njegovem grobu v Zagorju ob Savi.

V LDS, katere dolgoletni predsednik je bil Janez Drnovšek, se mu bodo poklonili danes na njegovem grobu v Zagorju ob Savi ter z minuto molka na zboru članov zagorskega občinskega odbora stranke. "Liberalna demokracija Slovenije spoštuje in nadaljuje njegovo politično misel in si prizadeva, da bi temeljne liberalne vrednote, brez katerih ni sodobne demokratične države, še naprej ostale tudi pomemben del slovenske politike," je ob obletnici njegove smrti zapisala predsednica stranke Katarina Kresal.

Predsednik Liberalne demokracije Slovenije je Drnovšek postal marca 1992, istega leta pa ga je državni zbor izvolil za predsednika vlade. Po parlamentarnih volitvah leta 1992, na katerih je zmagala LDS, je bil januarja 1993 spet izvoljen za mandatarja za sestavo vlade. Svoj tretji mandat kot premier je začel januarja 1997, vodenje vlade pa je po izglasovani nezaupnici aprila 2000 predčasno končal junija 2000. Po zmagi LDS na državnozborskih volitvah 15. oktobra je oblikoval že svojo četrto vlado.

Pred osamosvojitvijo je bil predstavnik Slovenije v predsedstvu nekdanje SFRJ; med majem 1989 in 1999 pa tudi predsednik predsedstva. V obdobju osamosvajanja je bil Drnovšek glavni pogajalec med slovenskim vodstvom ter vodstvom nekdanje Jugoslavije in jugoslovanske armade.

Zdravstvene težave in nova pot
Njegove zdravstvene težave so se začele leta 1999, ko so ga operirali v ljubljanskem kliničnem centru in mu zaradi rakave tvorbe odstranili desno ledvico. Čeprav so se težave nadaljevale, se je odločil, da kandidira za predsednika države, in bil 1. decembra leta 2002 tudi izvoljen v drugem krogu, ko se je pomeril s sedanjo državno tožilko Barbaro Brezigar.

Njegova zadnja leta življenja je zaznamovala bolezen, zaradi katere se je zatekel k alternativni medicini in spremenjenemu načinu življenja. Ustanovil je Gibanje za pravičnost in razvoj, s katerim je želel prispevati k reševanju problemov, kot so humanitarne krize in okoljska vprašanja. Vključil se je v prizadevanja za rešitev humanitarne krize v sudanski pokrajini Darfur in izdal dve knjigi z duhovno tematiko: Bistvo sveta in Misli o življenju. Od 23. decembra 2007, ko je predsedniške posle predal Danilu Türku, se ni več pojavljal v javnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.