Slovenija
10 ogledov

Le 15 odstotkov s pravilno plačo

Vodilni v državnih podjetjih so si plače obračunavali po svoje, država pa je to Žurnal24 main
Plače. Od 245 direktorskih pogodb v državnih podjetjih si le v 36 primerih vodstvo pravilno izplačuje plače, nagrade in druge bonitete. Nekateri direktorji si plače nižajo kar sami.

Ministrstvo za gospodarstvo je podrobno pregledalo pogodbe, ki so postale na udaru po razkritju nepravilnosti pri plači direktorja Pošte Aleša Hauca.

"To potrjuje, da je naša interpretacija zakona pravilna in da so se družbe po preverjanjih odločile, da je bolj modro, da uskladijo svoje plače z zakonom," je za Pop TV poudarila ministrica za gospodarstvo Darja Radić. Dodala je, da razmišljajo, da za tiste, ki so si plače znižali sami, razen globe ne bi sledile še kakšne druge sankcije.

Po podatkih televizije sta med tistimi, ki so si znižali plače, tudi Loterija Slovenije in Nova Kreditna banka Maribor (NKBM). Direktor slednje Matjaž Kovačič naj bi si tako plačo 13.600 evrov bruto znižal na 10.450 evrov bruto. Banka tega sicer ni potrdila.

Predsednik Združenja Manager Aleksander Svetelšek je ocenil, da so za to, če vodstveni delavci niso imeli pravilne plače, odgovorni nadzorniki. Kazni znašajo od 4 tisoč do 5 tisoč evrov za vsakega nadzornika, kar pomeni, da lahko država sama z globami pobere več kot tri milijone evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.