Slovenija
39 ogledov

Le če zahtevate, bodo upoštevali evropsko sodišče

Najdi.si Žurnal24 main
Od operaterjev spletnih iskalnikov lahko zahtevate izbris spletne povezave, čeprav izvorna stran morda noče izbrisati vsebine. Varstvo je mogoče tudi pred sodiščem.

Le če boste izrecno zahtevali, bodo na spletnem iskalniku Najdi.si ravnali v skladu z odločitvijo evropskega sodiča in izbrisali povezave, ki grobo posegajo v posameznikovo pravico do zasebnosti. Načeloma pa prosilce za izbris posamezne povezave sprva preusmerijo na izvorno spletno stran, na kateri je vsebina objavljena, čeprav je sodiče jasno izpostavilo, da morajo spletni iskalniki brisati spletne povezave, čeprav informacija morebiti ni bila izbrisana iz izvorne spletne strani.

Če vas ne upoštevajo, tudi pred sodišče

Tako spletni iskalniki Google, Yahoo ali Bing mora tudi slovenski Najdi.si v primerih, da gre za zastarele ali neprimerne informacije o posamezniku, ki se navezujejo na njegovo ime, izbrisati povezave na te spletne strani. Informacijska pooblaščenka Mojca Prelestnik je pojasnila, da mora ponudnik iskalnika posamezniku odgovoriti v 15 dneh po vložitvi vloge: "Po tem roku je zagotovljeno sodno varstvo pred upravnim sodiščem, po nujnem in prednostnem postopku."

Nejasni kriteriji in očitki o cenzuri

Na vprašanje, po kakšnih kriterij posamezniku omogočijo pravico do pozabe, tako drugi spletni iskalniki, tudi pri Najdi.si ne odgovarjajo. Kdaj imajo posamezniki možnost do izbrisa spletnih povezav je tako kljub temu, da so bile že izdane smernice za ravnanje, še vedno nejasno.

Več britanskih medijev je tako že javno izrazilo nasprotovanje spletnemu velikanu Googlu, ki naj bi neupravičeno brisal članke in tako izvajal cenzuro. The Telegraph je naštel več kot štirideset zgodb, do katerih je Google umaknil povezave. Med njimi je na primer tudi novica o Škotu Marku Wilsonu, ki je bil leta 2002 obsojen na dosmrtno zaporno kazen, ker je zadavil svojo ženo in njeno truplo nato teden dni skrival pod posteljo.

Najdi.si manj kot 10, Google več kot 600

Od Googla, ki je najbolj uporabljan iskalnik, je izbris spletnih povezav od konca maja zahtevalo 695 Slovencev, spletni velikan pa je ugodil nekaj več kot četrtini zahtevkov. Pri TSmedia, ki upravlja z najbolj obiskanim slovenskim spletnim iskalnikom, pa pravijo, da jih na leto kontaktira le nekaj uporabnikov, letos celo manj kot deset.

Ste že zahtevali umik spletne povezave. Izkušnje lahko z nami delite prek spodnjega obrazca.

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:13 17.december 2014.

    Men se to zdi bolano...da se skrije koruptivce iz dosega radarja. Največja neumnost kar so se jih zmislil. Z izgovori bojo zdej koruptivci luštno pozabljeni kot koruptivci...enako velja za zločince.