Slovenija
13 ogledov

Le del v Afganistan

Role Nino Verdnik
Mobilna klinika. Sameva na parkirišču. Za vzdrževanje 50 tisočakov na leto.

“Napotitev bolnišnice v mednarodno operacijo in misijo v srednjeročnem obdobju ni načrtovana, je pa odvisna od potreb in odločitve Vlade Republike Slovenije,” je dejal Simon Korez, tiskovni predstavnik Slovenske vojske (SV). Iz virov blizu SV smo namreč dobili informacijo, da naj bi mobilno bolnišnico Role 2 LM kmalu preselili na misijo v
 Afganistan.

Vzdrževanje: 50 tisočakov

V SV so potrdili, da sta trenutno v Afganistanu na misiji medicinska sestra in civilna zdravnica, ki sta del pogodbenega osebja mobilne bolnišnice. Pojasnili so tudi, da je del opreme uporabljen v mednarodnih operacijah in misijah Kfor na Kosovu in Isaf v Afganistanu. Spomnimo, da je omenjena bolnišnica že večkrat dvignila prah, predvsem ker smo zanjo odšteli 11 milijonov evrov proračunskega denarja, a skoraj ni v uporabi. Trenutno se nahaja v vojašnici generala Maistra v Mariboru, kjer jo pripravljajo na zimovanje.

“Bolnišnico redno vzdržujemo, v njej pa izvajamo usposabljanje moštva, ki je vključeno v procese njenega delovanja. V zimskih mesecih jo bomo hranili v vojaškem skladišču v Kidričevem. Enkrat na leto bomo izvedli vajo, na kateri bomo preverili postopke oblikovanja in premeščanja te zmogljivosti ter urili osebje v različnih situacijah,” je o načrtih povedal Korez. Čeprav Role 2 LM večinoma sameva na parkirišču omenjene vojašnice, vojska letno namenja 50 tisoč evrov za redna vzdrževalna dela in letne servise medicinske opreme.

Komentarjev 4
  • Freiherr 15:00 26.september 2012.

    Vojska - osvoboditelji nas itak osvobajajo v kar nekaj državah, od Yuge do Afganstana, do kdaj jih pa bomo plačevali, butalci ?!?Bomo že enkrat ukinili plačevanje vseh mogočih neumnosti, od takšne vojske do diplomacije in vseh mogočih predsednikov, organizacij,... ...prikaži več pa potem šele začeli razprave o pokojninah in plačah ?!?Tudi zastarela nemška protiletalska, ki so jih kupili naši obrambni genialci, spada na seznam norosti nakupovanja.

  • Oxxo 20:08 25.september 2012.

    A je na MORS že kdaj kdo za kaj odgovarja? NIHČE!- orožarkse afere, kjer je v privatne žepe poniknilo XXX nemških mark- obnova tankov- nakup Pilatusov- nakup Havbic- nakup bolnišnice- nakup "vojaškega" vladnega letala ...prikaži več - nakup Parij- ladja Triglav (kupec sicer ni bil MORS - klirinški poračun)

  • dragec 08:37 25.september 2012.

    NE V AFGANISTAN, PODARITE TO BOLNIŠNICO NAJBOLJ REVNI DRŽAVI NA SVETU IN KONEC ZGODBE O ROLE 1,2....