Slovenija
49 ogledov

Le Groharja iz DZ ne iščejo na spletu

Umetnina Anže Petkovšek
V DZ niso pojasnili, zakaj niso zahtevali objave v bazi ukradenih predmetov.

Slike Ivana Groharja, ki je bila ukradena iz državnega zbora (DZ) pred več kot petimi leti, ni na seznamu ukradenih umetnin na spletni strani policije.

Na policiji so pojasnili, da umetniška slika ni bila vnesena v bazo, "ker fotografija ukradene slike ni bila dostopna oziroma ni bila dovolj kakovostna, da bi jo lahko vključili v našo in Interpolovo bazo ukradenih umetnin". Čeprav je v bazi policije 20 drugih umetnin, pri katerih ni fotografije in so tudi drugi podatki pomanjkljivi (ni znan avtor, iz katerega obdobja je delo, naslovljeno pa je na primer le kipec Marije), na policiji so zatrdili, da se v bazo vnašajo samo "ukradene umetnine, za katere obstajajo podatki, na podlagi katerih jih lahko identificiramo".

Ukradena Groharjeva slika nosi naslov Kozolec, narejena je v tehniki olje na lesu, ni datirana in podpisana, velika pa je 31,5 x 39,5 centimetra. Na policiji so dejali, da za oceno niso pristojni, vrednosti niso želeli izdati niti v DZ.

Podatke o ukradeni sliki je policiji posredoval Mestni muzej Ljubljana, ki je med letoma 1986 in 1987 opravil popis umetniških del v prostorih nekdanje Skupščine RS. Tam so povedali, da je popis v skladu s spomeniškimi zahtevami obsegal podatke o avtorju, ime dela, datacijo, tehniko, mere, stanje umetnine, podatke o opravljenih in predlaganih restavratorskih posegih in natančno nahajališče, likovna dela so tudi fotografirali. Prav to fotografijo so predali tudi kriminalistični policiji. Zakaj niso sami zahtevali objave o ukradeni umetnini, pa v DZ niso odgovorili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.