Slovenija
27 ogledov

Le Janković zaračunal

sport 27.11.13. Slovenska kosarkarska reprezentanca in Zoran Janković, foto: Sas Saša Despot
Organizatorji EP so samo v Ljubljani morali plačati uporabo dvoran – 362 tisoč evrov.

Ljubljanski župan Zoran Janković se je pohvalil, da je Mestna občina Ljubljana (MOL) Košarkarski zvezi Slovenije (KZS) plačala slabih 568 tisoč evrov za sofinanciranje evropskega prvenstva (EP) v košarki, ki se je končalo že pred dvema mesecema. Janković je sicer pred tem zahteval, da KZS in podjetje EP 2013 poravnata svoje obveznosti do javnega zavoda Šport Ljubljana. Ta je namreč organizatorjem zaračunal 328.500 za najem dvoran Tivoli in Stožice ter 33.507 evrov za uporabo dvoran Ježica, Tivoli in Stožice, kjer so košarkarji trenirali in igrali pripravljalne tekme.

Največ profitirala

Ljubljana je edina zaračunala uporabo dvoran, čeprav je edina gostila EP vseh 19 dni (vsa druga mesta le šest) in je tako od prvenstva največ profitirala. Janković je priznal, da je bilo tudi na račun EuroBasketa letos v Ljubljani rekordnih 930 tisoč nočitev in da je zato Ljubljana edina občina, kjer število turistov raste.

Medtem ko so v Ljubljani to zaračunali, je v Kopru uporabo športnih objektov zagotovila občina, prav tako so za brezplačno uporabo Podmežakle poskrbeli na Jesenicah, v Celju pa je občina poravnala najem dvorane upravljalcu, prireditelji pa so morali poravnati stroške varovanja, zdravniške službe in čiščenja.

Še dodatno breme

Koper in Jesenice bosta, kot kaže, pri projektu EuroBasket potegnila najkrajšo, če ne upoštevamo, da sta zaradi njega dobila evropski denar za prenovo dvoran. Organizatorji so namreč pričakovali, da bodo od občin zbrali tri milijone evrov, milijon so pričakovali le od Ljubljane. Ker pa tej ni uspelo prenoviti Hale Tivoli, je Janković pristal le na plačilo dobrega pol milijona. Del tega naj bi zdaj pokrili Koper in Jesenice, vendar še ni znano, koliko.

Mestna občina Koper (MOK) je sicer do zdaj plačala 250 tisoč evrov za sofinanciranje EP, tretji in četrti obrok v višini 150 tisoč evrov pa bo plačala v letih 2014–2015. Prav tako je že plačala kotizacijo v višini 60 tisoč evrov. Kot kaže, bo morala MOK plačati dodatnih 84 tisoč evrov za sofinanciranje EP, vendar aneks še ni podpisan. Jesenice so do zdaj plačale že 400 tisoč evrov za sofinanciranje prvenstva, 200 tisočakov pa bodo naslednje leto.

Komentarjev 2
  • dragec 11:15 28.november 2013.

    jaz bi jim tudi zaračunal. Kaj je danes zastonj????Niti žena ti ne da zastonj

  • ennanova 09:12 28.november 2013.

    Nov začetek Kaj bi denimo danes pomenilo za kapitalizem, če bi ljudje naredili to, kar naredijo rudarji, njihove žene in otroci? Ali kaj bi se zgodilo, če bi se Slovenci in Slovenke odločili, da gredo pred parlament odločeni, da ...prikaži več tam ostanejo? …http://za-misli.si/kolumne/marjetka-anzic/1315-nov-zacetek