Slovenija
13 ogledov

Le odpuščanje bo lažje

Sindikati Saša Despot
Sindikati. Vladi ne verjamejo, da bodo odpravljene pogodbe za določen čas; brezposelnim bo težje.

Če lahko nekoga brez razloga odpustiš po petih mesecih in lažje v naslednjih, to ni ureditev razmer na trgu dela,” je prepričan predsednik Konfederacije sindikatov 90 Slovenije Peter Majcen. Enotne pogodbe za nedoločen čas, ki jo v okviru reform predlaga vlada, zato ne podpirajo.

Proti so celo menedžerji

“Osemdeset odstotkov novih pogodb je sklenjenih za določen čas. Vlada noče, da smo na vrhu držav z negotovimi zaposlitvami,” meni Majcen. Dodaja, da delodajalci z novimi predlogi dobijo le možnost lažjega odpuščanja delavcev. “Ti pa nimajo kam iti, saj pri nas trg dela ne deluje,” je še prepričan. Zaradi lažjega odpuščanja se bo povečal bazen brezposelnih, ki pa se jim jemljejo pravice, opozarja in trdi, da je to “potencialna socialna bomba”.

Predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Janez Posedi je prepričan, da vlada s temi ukrepi ne bo rešila krize. Ni jim všeč, da se z reformo ne ureja tudi študentsko delo, ki bi ga bilo treba urediti celostno, s štipendijami in stanovanjskimi rešitvami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.