Slovenija
8 ogledov

Le polovično odločanje

Žurnal24 main
Goriška ali Severnoprimorska? Za enotno Primorsko se na referendumu ne bo mogoče odločiti.

Predreferendumski spopadi so dosegli vrelišče. Včeraj so se za samostojno Goriško oziroma Severnoprimorsko pokrajino še zadnjič odločno zavzeli v Forumu za Goriško. Čeprav so iz zgodovinskih razlogov ves čas poudarjali, da je prava izbira ime Goriška, so tokrat kot ključno izpostavili glasovanje za ustanovitev samostojne pokrajine.

"Le tako si bomo v prihodnje sami zagotavljali hitrejši razvoj svoje pokrajine, saj nismo na privilegirani osi Koper–Ljubljana–Maribor, ki ji centralistično upravljanje nove slovenske države omogoča nagel razvoj na račun zaostajanja vseh drugih," so poudarili. Njihovemu mnenju se pridružujejo v Odboru za Goriško, ki se je oblikoval v okviru novogoriške občine. Važno je, da smo samostojni, o imenu pa naj odločijo ljudje, so poudarili pred dnevi.



"Enotni smo močnejši"
V nasprotnem taboru, civilni iniciativi Za Primorsko in stranki Zveza za Primorsko (ZZP), so se ves čas zavzemali za enotno Primorsko pokrajino, a so koalicijski poslanci možnost, da bi se volivci na referendumu odločali tudi o tem, ali želijo eno ali dve pokrajini, že pri oblikovanju referendumskega odloka zavrnili. V civilni iniciativi so volivce zato pozvali k bojkotu referenduma, v ZZP pa k državljanski nepokorščini s pripisom in obkrožitvijo možnosti za enotno Primorsko na referendumskem lističu – pa čeprav bo ta neveljaven. Sicer pa se oba tabora strinjata, da je pokrajine treba ustanoviti in tako zagotoviti policentrični razvoj Slovenije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.