Slovenija
8018 ogledov

"Le SDS je naša vabila vedno znova zavračala"

srečanje Nataše Pirc Musar in SDS Saša Despot srečanje predsednice republike Nataše Pirc Musar s predsednikom stranke SDS Janezom Janšo in vodjo poslanske skupine SDS Jelko Godec
Včeraj se je končalo zbiranje podpisov podpore za predlog zakona o evtanaziji.

Kot je znano, je bilo potrebnih pet tisoč overjenih podpisov za začetek parlamentarne procedure predloga zakona o pomoči pri predčasnem končanju življenja, zbranih že v začetku junija, a v Srebrni niti, kjer so zakon pripravili so se odločili, da bodo podpise zbirali vse do konca roka. 

"Končne številke zbranih podpisov še nimamo, saj podpisi prihajajo z upravnih enot z večdnevno zamudo. Vsekakor pa smo zbrali mnogo več podpisov, kot je zakonsko določilo. Zato bomo zakon lahko vložili v parlamentarno proceduro s podporo volivcev in volivk, kot smo načrtovali. Velikokrat smo poudarili, da zakon ni političen in da je to zakon za ljudi, ki naj o njem tudi odločajo," so sporočili s Srebrne niti. 

Zakonski rok za vložitev je 30 dni od preteka 60-dnevnega roka za zbiranje podpisov. "Verjetno bomo to opravili sredi julija, ko bomo prepričani, da smo z UE prejeli vse podpise," napovedujejo. Pričakujejo, da se bo razprava o zakonu v parlamentu začela po parlamentarnih počitnicah, torej po 1. septembru.

Predlagatelji zakona so se sestali z vsemi parlamentarnimi strankami, razen s stranko SDS, ki je njihova povabila za srečanje in pogovor o zakonu večkrat zavrnila. "Na načelni ravni je podpora zakonu velika, bomo pa pogovore nadaljevali tudi v prihodnje. Pomembno je, da glede zakona ni dvomov o morebitnih zlorabah, ki so največkrat izpostavljeno vprašanje, kot tudi o drugih vsebinah, ki so pomembne tako za odločevalce, kot tudi široko javno podporo," pojasnjujejo pri Srebrni niti. Med koalicijskimi strankami jih že vseskozi podpira Levica. 

Komentarjev 35
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:18 24.junij 2023.

    Dej janez odnehaj,na oblast ne boš več prišel.to pa ko nagajaš,je samo slabo za vse.

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 06:42 24.junij 2023.

    Vsak človek ima pravico živeti in umreti ko se sam za to odloči ! Osebna odločitev je nedotakljiva. Zakaj se toliko ukvarjajo politiki z starimi bolnimi ljudmi na koncu svoje poti, in se ne ukvarjajo z zdravimi v cvetu mladosti ...prikaži več in polno energije ki vsak dan 1,5 človeka storijo samomor? A bi se lahko o tem fenomenu začeli ukvarjat ? Zdravi, mladi nam umirajo, nenadoma!

  • bobubob 12:17 23.junij 2023.

    Vsaka vaba je na prvi pogled vabljiva. Notri pa trnek....ki ga opaziš, ko zgrabiš lepo zapakirano ponudbo. Zlorabe pa so že takoj za vogalom ! Ukrajinska borba za osvoboditev...ja, kaj vse se skriva pod tem častivrednim premazom lahko opazujemo vsak ...prikaži več dan - kdor sploh želi gledati. Povsem enako, kot pri Janševem varnem cepivu, ki sploh ni cepivo, kaj šele da bi bilo varno ali učinkovito. Za vsakogar, ki želi gledati. Ostali pa po nojevskih navodilih režimskih trobil RTV ali NOVA24.