Slovenija
13 ogledov

Le še 11 tisočakov?

Ob koncu obravnave se je zgodil manjši verbalni spopad med Popovičem in enim od Žurnal24 main
Davčna utaja. Na sojenju Borisu Popoviču spet vroče, izvedenca končno zaslišali.

Koper. “Danes smo dokazali, da znesek 6.235 evrov, ki naj bi predstavljal neplačan DDV, ni bil prikazan mesečno, ampak za dva meseca, zato ta očitek zdaj odpade,” je dejal odvetnik Franci Matoz po včerajšnji obravnavi na koprskem sodišču proti županu Borisu Popoviču zaradi domnevne utaje davkov v času, ko je bil še podjetnik. Po različnih zapletih v prejšnjih obravnavah so včeraj izvedenca davčne stroke Darka Končana vendarle zaslišali.

Znesek je dvomesečni
Ta je pojasnil, da naj bi neplačan DDV Popovičevega podjetja Food Party za maj 2001 znašal 2.975 evrov, za junij pa 3.260 evrov (skupno 6.235 evrov). Ker pa se po novem kazenskem zakoniku kot večja premoženjska korist šteje le mesečni znesek nad pet tisoč evrov, je po mnenju Matoza ta del obtožbe zdaj padel v vodo.

Utaja in zloraba
Poleg tega sodišče Popoviču očita utajo nekaj več kot 11 tisoč evrov davka na dobiček ter zlorabo položaja, ker naj v lastnih družinskih podjetjih BPC in Food Party ne bi prikazal skupno za 177 tisoč evrov prometa, ampak si jih je prilastil. Popovičeva obramba je včeraj kot izredno pričo predlagala Rada Pezdirja, ki naj bi dokazal, da je metodologija, s katero je izvedenec Končan izračunal zneske utajenih davkov, strokovno vprašljiva, vendar je sodni senat predlog zavrnil kot neutemeljen.

Pritiskov ni bilo

Matoz je izvedenca Končana vprašal, ali ga je morda poklical nekdanji predsednik vlade Tone Rop in poskušal vplivati na vsebino izvedenskega mnenja. Končan, ki je sicer res bil državni sekretar na ministrstvu za finance v Ropovi vladi, je dejal, da z njim ni imel nobenih stikov že več kot šest let in da ni dejaven član nobene stranke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.